IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешни начини да победите депресията

10 ноември 2015 15 15

Не ѝ давайте власт

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Колкото и да е хубав животът, всеки човек има своите лоши дни. Понякога обаче те продължават със седмици, дори и месеци.

Може би самите вие се сещате за някой неприятен период от живота си, в който с пълна сила е важало мотото: „Едно лошо никога не идва само“.

Именно в тези отрязъци от живота си човек изпада в депресия. Това състояние обаче може да бъде много опасно, ако не вземете мерки и не се преборите с него.

В случай, че в момента се чувствате депресирани и искате да излезете по-бързо от това меланхолично настроение, прочетете кои са успешните начини, с чиято помощ може да победите депресията:

Говорете с приятелите си и със своето семейство

Те са хората, които могат да бъдат вашата най-голяма опора, когато имате нужда от такава. Намирайте повече време, което да прекарвате с тях и най-вече – повече време, в което да разговаряте с близки приятели и членове на семейството си. Все пак това са хората, които най-силно искат вие да бъдете добре и биха ви помогнали отново да се почувствате щастливи.

Подобрете хранителния си режим

Казват, че човек е това, с което се храни. По тази причина е изключително важно да включвате много полезни продукти в хранителния си режим. Забравете консуматорското мислене на модерния свят, в което човек се храни, за да изпитва наслада от храната. Поначало хората трябва да се храним, за да оцелеем. Приемайте повече храни, богати на витамини, минерални и други полезни съставки. Благодарение на тях тялото ви ще започне да функционира по-добре и скоро ще усетите разлика в начина, по който се чувствате. Освен това нужно ли е да споменаваме колко вкусна може да бъде и здравословната храна?

Спортувайте

Или просто правете някакви физически дейности. Няма значение дали ще прекарате час-два във фитнеса, ще ходите на йога, ще тичате в парка или пък ще се запишете на танци. Важното е тялото ви да се движи.

Позволете на вашия ум да си почине и да се „рестартира“

Твърде много хора попадат в рутината на „постоянно заетия ум“. Все пак голяма част от деня ви е зает с различни задължения, което достатъчно натоварва вашия мозък. През останалото време трябва да го оставите да си почива, защото умът ви е като машина, а всяка машина има нужда от поддръжка. Просто намерете вашата форма на релаксация.

Правете повече секс

Нали се сещате за ендорфините, които мозъкът ви освобождава по време на секс? Именно те ви карат да се чувствате добре, щастливи и удовлетворени. Разбира се, скачането с парашут също освобождава ендорфини, но предполагаме, 99% от вас ще изберат секса. Когато го правите с човек, на когото държите, ефектът е най-забележим.

Подобрете съня си

Както знаете, сънят е изключително важен не само за физическото ви здраве, но и за психическото такова. Ето защо е важно да прекарвате достатъчно време в леглото, за да можете по-лесно да победите депресията. В случай, че имате проблеми със съня, вижте няколко възможни решения на този проблем.

Снимка: Istock

Не забравяйте да хидратирате своя организъм

Човешкото тяло е съставено предимно от вода, ето защо вие имате огромна нужда от нея. Не от кафе, сок, безалкохолни или чай, а от вода. За да бъдете здрави и щастливи, трябва винаги да хидратирате своя организъм.

Разберете кои неща са и не са важни за вас

Много хора се чувстват депресирани, защото смятат, че не са постигнали това, което искат в живота си. В много случаи обаче става въпрос за неясните приоритети и недоброто разбиране кое е важно за тях. По тази причина вие трябва да си изясните кое наистина има значение за вас и какво може да квалифицирате като по-маловажно.

Благодарете за всичко, което имате

Колкото и проблеми да имате в момента, все пак има нещо, за което трябва да бъдете благодарни, нали така? Ако сте здрави, не забравяйте, че милиони хора по света страдат именно заради своите здравословни проблеми. Тоест, вие сте щастливи, защото не попадате към тази група. Ако не сте удовлетворени от работата си, може би забравяте колко прекрасен и подкрепящ човек имате до себе си? Дори и в най-мрачната картина има щрих надежда.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари