IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странни, но интересни факти за Свети Валентин

7 февруари 2016 10 10

Любовните картички носят лош късмет

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За мнозина Свети Валентин е поредният "лигав католически празник", в който не виждат никакъв смисъл и напълно игнорират, но за други е повод да развихрят романтичната си фантазия и да прекарат една незабравима вечер с любимия човек.

Без значение от кои сте, не може да се отрече, че Денят на влюбените е доста популярен и има своята вековна и интересна история.

Ето и някои интересни факти за него, които не знаете и може да променят скептицизма и негативното ви отношение към него.

Любовните картички носят лош късмет?

Знаете ли, че на 14 февруари всяка година се разменят средно около милиард любовни картички. По-интересното е, че във Викторианската ера това се е считало за нещо ужасно, което носи лош късмет.

Френската вековна традиция…

Преди да бъде наречен Денят на влюбените във Франция, Свети Валентин се е празнувал по доста нетрадиционен начин. Необвързаните мъже са имали право да посещават къщите в квартала си и да си избират по една необвързана жена за нощта. Жените от своя страна пък се събирали край огън и хвърляли снимки на любовници. С времето доста господа не приемали добре тази традиция и нещата излезли извън контрол, така че се наложило френското правителство да забрани този празник.

Исторически корени

Свети Валентин се е празнувал още по времето на Римската империя. Тогава е носел името Lupercalia и мъжете имали право да теглят женски имена от лотария с хартийки, като дамата която им се падне, ставала тяхна сексуална партньорка за година. В Англия традицията поставя крал Хенри VII през 1537 г., като официално нарича деня Свети Валентин.

Изписване на името на любимия на ръкава

В Средновековието много хора приели традицията да изписват името на партньора си на ръкава на дрехата си. Те го носии там в продължение на седмица след самия ден на празника.

Какво означават розите

Всички сме чували какво символизират базовите цветове – червен за вечна любов, розов за прясна връзка, а жълт като знак на приятелство. Има обаче и оранжеви рози, които са демонстрация на очарование, коралови на страст и тъмно розови за благодарност. Черните символизират смърт, но едва ли някой ще ги избере за този празник.

Домашните животни и Свети Валентин

Много хора нямат половинка до себе си, но пък си имат домашен любимец, когото избират да почетат на 14 февруари, Близо 9 млн. души демонстрират любовта си към своите питомци на 14 февруари всяка година.

Шоколад за разбито сърце

Дамите често лекуват сърдечните драми с шоколад, сладолед и блудкави романтични комедии. Оказва се, че през 80-те тази традиция е поставена от медицината, тъй като лекарите предписвали официално шоколад в случай на разбито сърце.

Предложение за брак

Не е изненадващо, че Свети Валентин е най-популярният ден за годеж. Всяка година над 2 млн. мъже предлагат брак на своите избраници по романтичен начин именно на 14 февруари.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари