IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо четенето трябва да стане ваш приоритет?

30 януари 2019 10 00

Предимствата си заслужават

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Над 26 % от американците над 18 години признават, че не са прочели дори една глава от книга през последната една година, разкрива статистика на изследователския център Pew Research Center. Ако и вие можете да се идентифицирате с тази група, имаме новина за вас – според учените четенето е изключително полезно, защото:

Помага да бъдете широко скроени и по-креативни

Според изследване, проведено в Университета в Торонто, участниците в него, които прочели кратки фантастични материали, не се нуждаели от допълнителна творческа стимулация за креативни задачи, в сравнение с тези, които прочели само научни текстове.

Удължава живота

Изследване на университета Йейл, в което участие са взели 3635 души на възраст над 50 години показва, че тези, които четат по около 30 минути на ден, живеят средно с 23 месеца повече от хората, които не четат редовно. Очевидно редовното четене на книги създава когнитивен тренинг, който подобрява много неща, включително речника, мисленето и концентрацията. Също така може да повлияе на емпатията, социалното възприятие и емоционалната интелигентност, което помага на индивидите да живеят по-дълго.

Успешните хора четат книги

Хората, които искат да постигнат нещо постоянно се развиват и доусъвършенстват, разчитайки на знания, записани в дебелите книги. Тези лидери на мнение и влияние са едновременно модерни, следящи последните технологии, мъдри и практични, разчитащи на синтезирани примери и опит, увековечени под формата на книги, разкази, анализи, изследвания.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари