IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подобрите самодисциплината си?

12 декември 2018 09 10

Самоусъвършенстването е ключово, за да успеете във всяка житейска сфера

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

За да успее човек във всяко направление, трябва да притежава необходимите качества. Едно от тях е самодисциплината. Не всеки човек притежава такава, но пък с добра тренировка може да я пробуди и развие. Ето и няколко начина как да го направите:

1. Правилото 5 секунди

Мозъкът ни е така устроен, че преди да вземе решения има малък „прозорец“, в който обикновено се наблюдава колебание, докато той разкодира дали има някаква опасност и дали е по-добре да не предприемате определено действие. Това невинаги е в наша полза.

В своята книга „Правилото 5 секунди“, Мел Робинс обяснява как човек трябва да се мобилизира и да действа преди мозъкът да се е разколебал. За целта трябва да преброите на обратно от 5 до 1. Когато стигнете до 1 директно трябва да действате.

2. Започнете „на дребно“

Когато искате да изградите самодисциплината си, започнете с едно конкретно нещо. Фокусирайте се върху това, за което трябва да вземете важно решение, тъй като иначе рискувате да попилеете много усилия в различни посоки и накрая да не направите нищо.

3. Направете си списък с трите важни неща

Напишете на лист три неща, които искате да изпълните за деня и които са свързани с висока самодисциплина. Изберете си постижими цели, за да можете да ги изпълните. След като го направите, поздравете се и продължавайте напред.

4. Научете се на търпение

Търпението е предимство, което ще ви помогне да бъдете успешни. Понякога за изпълнението на по-големите цели се изисква повече време и не трябва да се поддавате на изкушението да зарежете даден проект в името на някакво по-бързо във времето удовлетворение.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари