Фибрите са онази магическа част от храната, която подпомага добрата работа на храносмилателната ви система и пълноценната обмяна на веществата.
По време на бременност обаче фибрите са още по-важни, тъй като намаляват риска от прееклампсия. Това състояние се характеризира с рязко повишаване на кръвното налягане, бъбречни проблеми и други.
То може да бъде фатално както за плода, така и за бъдещата майка, ако не се вземат спешни мерки.
Над 1500 жени от Вашингтон, столицата на САЩ, са били изследвани, за да стане ясно, че по-голямото количество фибри има положително влияние по време на бременност.
Тези от тях, които хапвали по 21 грама фибри и повече ежедневно, развивали прееклампсия 72% по-малко от другите, които консумирали по 11 до 15 грама фибри всеки ден.
Освен това концентрацията на „добър“ холестерол у първата група била по-висока.
Ето защо през първото тримесечие на бременността, а и след това, е добре да се приема допълнително количество диетични фибри. Те нямат негативни ефекти, пък и облекчават запека, който често мъчи бременните.
Между 5 и 8% от бъдещите мами страдат от прееклампсия, която се появява предимно по време на 9-те месеца преди раждането и отшумява след него.
Рискови фактори за появата на това състояние са наднорменото тегло, наследствена предразположеност към високо кръвно, липса на витамини и обездвижване.
Специалистите съветват да се хапват повече пълнозърнести храни и мюсли, особено на закуска. Ако количеството им не е достатъчно, могат да се приемат и фибри като хранителна добавка.