Изводът е направен от Световния център за изследване на раковите заболявания въз основа на над 7 000 предишни проучвания по темата.
Специалистите стигат до заключението , че кърменето в продължение на една година намалява риска от рак на гърдата с 4,8 процента.
„На някои жени това може да се стори малко, но то е още един плюс, който слагаме в графата „естествено хранене“, казва д-р Рейчъл Томпсън, ръководител на изследването.
„Важно е да обясним, че по-продължителното кърмене се отразява значително по-добре и на майката, и на бебето. В днешно време жените бързат да спрат кърмата си, водени от различни причини, но всички те трябва да знаят едно – по-добро от нея няма“, продължава д-р Томпсън.
По време на изследванията станало ясно, че благодарение на кърменето, нивото на някои хормони, свързани с раковите заболявания, намалява.
Освен това тялото прочиства (все още не са разбрали как) всички клетки от гърдата, които носят в себе си увредено ДНК и които могат да се превърнат в раково заболяване.
„Иска ни се всички майки, не само британките, да са по-отговорни към собственото си здраве и това на децата си. Нека кърменето продължава възможно най-дълго, наистина е полезно“, казва пред ВВС д-р Томпсън.