IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нормално тегло по време на бременност - по-здраво бебе

5 ноември 2008 07 13

Бъдещите майки трябва да внимават колко напълняват през 9-те месеца, защото раждането може да бъде тежко

Внимавайте с храненето, за да си има здравото ви бебе здрава мама. Снимка: СВ

Внимавайте с храненето, за да си има здравото ви бебе здрава мама. Снимка: СВ

По време на бременност често жените си въобразяват, че „трябва да хапват за двама“.

След раждането обикновено установяват, че са се превърнали в хипопоМами и възстановяването на килограмите ще бъде трудно.

Не ни разбирайте погрешно – диетите по време на бременност също са голяма грешка. Важното е да балансирате добре менюто си, нищо повече.

Това е от значение, защото ако преди раждането напълнеете с 18 килограма и повече, вероятността да родите огромно и тежко бебе е 2 пъти по-голяма.

Бебета, които тежат повече от 4 килограма, могат да създадат доста проблеми при раждането си, водещи до редица усложнения. Освен това те са по-склонни към напълняване в детска възраст, а и по-късно.

Учени от Центъра за здравни изследвания „Кайзер“, който се намира в Портланд, САЩ, наблюдавали цели 41 540 раждания в периода 1995-2003 година.

Те включили в изследването и жени, които имат гестационен диабет. Той се появява по време на бременност без предварителни симптоми или причини и се изразява в повишаване на кръвната захар.

Вследствие на това заболяване бременните напълняват доста, а и раждат по-големи бебета.

Изследователите установили, че независимо от болестта, жените, които не натрупали много килограми, родили бебета с нормално тегло. Другите, които напълнели с 18 и повече килограма, имали и по-големи бебета.

Според учените резултатите показват недвусмислено, че бременните трябва да контролират теглото си чрез повече движение и разнообразно меню.

Тази комбинация вероятно може да им спести много усложнения, както и пълни деца в бъдеще.

КоментариКоментари