IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рибата прави тийнейджърите по-умни

10 март 2009 13 56

Ако се притеснявате, че вашето хлапе не знае достатъчно, помогнете му с меню, богато на риба

Рибка под всякаква форма трябва да присъства в диетата на тийнейджърите. Снимка: sxc

Рибка под всякаква форма трябва да присъства в диетата на тийнейджърите. Снимка: sxc

Всички сме наясно колко е полезна рибата. Тя доказано забавя стареенето и заедно с това подобрява умствените ни способности.

Оказва се обаче, че рибата трябва да присъства в менюто ни за цял живот и е особено полезна за тийнейджърите.

Проучване, осъществено от Университета в Гьотеборг, Швеция, доказа, че момчетата стават по-умни, ако редовно хапват месото на водните животни.

Учените изследвали 3972 хлапета, когато били на 15 и след това на 18 години. Обект на изследването била общата им консумация на риба, както и интелектуалните им способности.

Първоначално било установено, че 57% от групата всяка седмица хапвали от лекото месо, а при други 20% то присъствало в менюто им по-често. 23% пък хапвали по-рядко или изобщо не обичали риба.

На момчетата били направени и тестове за интелигентност. Те включвали логическа и езикова част, както и задачи, свързани с пространствените и геометричните им възприятия.

Били засегнати и аспекти от физиката, математиката и други общообразователни науки.

3 години по-късно проверката била повторена, а резултатите показали, че редовното похапване на риба влияе сериозно върху интелектуалните способности на момчетата.

Тези, които поне веднъж седмично консумирали морска храна, имали постижения, по-високи средно с 6% от онези, които хапвали по-рядко риба.

Групата, която още по-често приемала полезните „водни“ протеини, била по-интелигентна със средно 11%.

Нивото на образованието при двата експеримента изобщо не се отразило на резултатите на тийнейджърите.

Учените са напълно убедени, че съществува връзка между редовното похапване на риба и нивото на интелигентност.

Според тях най-вероятният виновник за това са дълговерижните полиненаситени мастни киселини, които се срещат само в месото на водните обитатели.

Ценните омега 3 и 6 мастни киселини се акумулират в мозъка още при развитието на ембриона и вероятно впоследствие интелекта се повишава с тяхна помощ.

Следващата цел на изследователите е да проверят ефективността на различните видове морска храна, тъй като съдържанието на полезните мазнини в тях е различно.

Ние безрезервно вярваме, че рибата трябва да бъде незаменима част от хранителния режим не само на децата, но и на възрастните.

А вие и семейството ви вече имате добър повод да я хапвате максимално често.

КоментариКоментари