IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърдите и кърменето - началото

23 март 2009 14 58

За най-естественото нещо на света има изписани тонове информация. Събрахме най-важното

Колкото по-естествено, толкова по-добре. Снимка: SXC

Колкото по-естествено, толкова по-добре. Снимка: SXC

Една от най-идиличните ситуации, на които Тялото е присъствало, е разговор между двама бащи за кърменето и ползите от него.

Ние самите също сме фенове на кърменето от много отдавна и с радост ви разказваме всичко, което сме научили по въпроса.

Сетихме се обаче, че покрай десетките ползи от естественото хранене на бебето, не сме говорили за самата техника на кърмене, нито пък за подготовката на гърдите за изпълнението на основната им задача.

Естествено, както по всички останали въпроси за отглеждането на бебета, и по този има ужасно различни мнения.

Все пак „последните новости“ в кърменето (сякаш сме го измислили преди десетина години), могат да се обобщят като „назад към природата“. Ето какво имаме предвид.

Оставете гърдите ви да дишат

По време на бременността размерът на гърдите се увеличава значително. Носенето на удобни, подчертаваме удобни, сутиени, е от изключителна важност.

Трябва ви такъв от мека материя, който само поддържа, но не притиска и повдига гърдите ви една към друга.

Това, което лекарите съветват обаче, е да оставяте гърдите си да „дишат“ и няколко часа на ден да ходите без сутиен.

Това ще помогне на зърната ви по естествен начин да загрубеят и да започнат да отделят предпазващите ги по време на самото кърмене секрети.

„Гърдите на съвременната жена са изключително изнежени. Непрестанното носене на сутиени прави кожата на зърната изключително чувствителна към външни влияния, а това пречи на кърменето“, обясняват френски лекари.

За това, нали се разбрахме – без сутиен по няколко часа на ден.

Ако питате нас, дори не е нужно да чакате да забременеете, за да оставяте гърдите ви да дишат.

Без излишни лосиони и масажи

Почти всички знаем за как е хубаво да се прави масаж с груба кърпа на зърната на гърдите през последните месеци от бременността, а после щедро да мажете бюста си с подхранващи лосиони.

Лекарите обаче припомнят, че гърдите сами се подготвят за предстоящото кърмене, отделяйки кератин, който покрива зърната с предпазващ слой.

Ако търкате с кърпа или използвате сапун, ще премахнете този слой и всъщност ще си навредите повече, отколкото ще си помогнете.

Вместо да си причинявате звездички, търкайки болезнените ви гърди с груба кърпа, правете само леки масажи (за движенията попитайте лекаря си) и мажете със 100% чист ланолин. Него го намирате в аптеките

Избягвайте сапуна и душ гела, а за времето докато кърмите, направо забравете. Само обливане с чиста вода е абсолютно достатъчно.

В общи линии това са задълженията към гърдите ви по време на бременността. Естествено, за всяко нещо, което ви притеснява, можете да питате личния си лекар.

А за самото кърмене и големия спор дали бебетата да се хранят под час или „на поискване“, ще си говорим скоро.

КоментариКоментари