Тийнейджърите са склонни към крайности, най-вече по отношение на храненето. Ситуацията става още по-сложна, когато им предстои важно събитие като бала например.
Голяма част от подрастващите, особено момичетата, са предразположени към хранителни разстройства като булимия и анорексия.
Оказва се обаче, че ако са привърженици на вегетарианството, хлапетата са още по-уязвими за хранителни заболявания.
Американско проучване, осъществено в университет в Минесота показва, че тийнейджърите, които не ядат месо, са по-склонни към внезапни злоупотреби с храна.
В изследването взели участие над 2500 момичета и момчета на възраст между 15 и 23 години.
Подробно били изследвани както хранителните им навици, така и дали са прибягвали към хапчета за отслабване, дали са се разболявали или са преяждали често през последната година.
4% от доброволците били настоящи вегетарианци, а 11% - бивши.
Вегетарианците имали сравнително най-здравословната диета – с много плодове и зеленчуци и с най-малко наситени мазнини. Сред тях имало и най-малко хора с наднормено тегло.
Те обаче най-лесно и често губели контрол над апетита си, преяждали и дори повръщали след това.
20% от хората, хапващи растителни храни в определен момент изяждали индустриални количества храна, докато при месоядните това се случвало едва на 5%.
Бившите вегетарианци пък най-често прибягвали към нездравословни методи за отслабване – изтощителен глад, системно повръщане и хапчета.
При хлапетата между 15 и 18-годишна възраст 20% от настоящите и бившите вегетарианци взимали таблетки за отслабване без предписание или предизвиквали повръщане.
Процентът при всичкоядните, които прибягвали към подобни методи, бил повече от два пъти по-нисък.
Освен това с нарастване на възрастта се увеличавал и процентът на злоупотребяващите със здравето си, особено при момичетата.
27% от тези, които хапвали предимно растителна храна в миналото, използвали нездравословни начини за контрол над теглото си.
При настоящите вегетарианци процентите били 16, а при тези, които хапвали и месо – едва 15.
Според учените тези резултати показват, че хлапетата често експериментират с растениеядството, за да ограничат приема на някои храни.
Това според тях е добър начин за поддържане на теглото, но впоследствие стават уязвими за хранителни разстройства, особено когато отново започнат да се хранят с всичко.
Те може би губят контрол заради липсата на протеин и мазнини, които по принцип засищат най-добре.
А и психическото напрежение, че не могат да хапват определени храни постоянно вероятно ги подтиква към опустошителни хранителни набези.