Превърнахме офиса в свърталище на зомбита, които постоянно разнасят кафета напред-назад с полуотворени очи и от време на време спорят с колегите си за някоя глупост.
Да, знаем, знаем, и ние скандираме тук да спрат да ни сменят времето в най-неподходящия момент. Или поне да ни компенсират с два почивни дни, заради стреса, който преживяваме.
Днес малко се освежихме обаче, след като разбрахме, че чаша какао или горещ шоколад прилага на умората смъртоносна хватка тип „задушаващо тръшване“ и я премахва без следа.
Освен това ароматната течност изостря позаспалия мисловен процес и дава допълнителна доза енергия, но без помощта на изнервящия кофеин.
Просто в какаото има много флавоноиди, известни с антиоксидантното си действие.
Освен това се смята, че те подобряват притока на кръв към горната част на тялото и главата, разширявайки кръвоносните съдове, като по този начин ни дават повече енергия и бързина на мисълта.
Британски психолози подложили на различни тестове 30 доброволци. Те изпълнявали няколко задачи, след което били стимулирани с напитки – половината били с много какао и флавоноиди, а другата половина фалшиви.
При повторното тестване мозъчната активност на групата, която пила какаовия еликсир, била далеч по-висока. Освен това участниците в нея се чувствали бодри и по-работоспособни.
Учените установили, че идеалната доза флавоноиди е 500 милиграма на ден, което се равнява на около 500 грама чист черен шоколад и на почти два пъти повече мляко с какао или горещ шоколад.
По-големи количества не оказвали голямо влияние върху усещането за жизненост, а тепърва ще се изследва влиянието на по-малки дози.
Експертите поясняват, че подобна дажба трудно може да се набавя всеки ден с храната.
Въпреки това обаче те смятат, че редовен прием на флавоноиди в малки дози за продължителен период предпазва от дегенеративни заболявания на нервната система.
Ние за това предпочетохме днес да се наливаме с ароматно какао, вместо с кафе. Но наистина освежава, признаваме.