IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се къпе бебе – първа част

15 април 2009 14 03

Много сложно изглежда, особено ако го гледаш отстрани. Всъщност не е, а и бебетата не са чупливи

Къпането всъщност е страшно забавно. Снимка: Dreamstime

Къпането всъщност е страшно забавно. Снимка: Dreamstime

Гледано отстрани, къпането на едно бебе е сложен баланс между непрестанно мърдащото бебе, хлъзгав сапун, вода, за която трябва да внимаваш да не е гореща и една хавлия, в която накрая трябва да се озове изкъпаното и добре ухаещо детенце.

Майката или таткото, извършващи гореописаните дейности, обикновено се издигат в очите на гледащия до статута най-малкото на супер герои.

Всъщност не е толкова трудно, нито пък страшно. Само трябва предварително да знаеш какво трябва да правиш и да се опиташ да не трепериш от главата до петите. След третия път ще ти се струва, че къпането на деца ти е било хоби от малка.

Кога ще къпеш бебето си, зависи изцяло от теб. Обикновено малчовците влизат в коритото вечер, за да спят после буквално като къпани. Не е драма и ако на единия ден го изкъпеш сутринта, а на другия – вечерта.

Все пак се смята, че е хубаво къпането да се случва по едно и също време на деня, за да свикне детето на режим. Родителите му също.

Температурата на стаята, в която го къпете трябва да е 22 градуса. Вероятно един или два градуса няма да са проблем.

Като говорим за стаята, можеш да избираш между банята, масата в хола, леглото в спалнята или широкия плот в кухнята – важното е да ти е удобно, да имаш достатъчно място и да е топло.

Докато къпете бебето си (като говорим в множествено число имаме предвид майките и татковците на куп), забравете за всичко останало.

Няма телефони, няма звънящи на вратата съседки, няма извиращи супи, нищо.

Не изпускайте бебето си от поглед, защото то само чака да се разсеете, за да нагълта сапуна, да изплиска водата или и двете едновременно.

Облечете си нещо удобно, приберете косата и висящите бижута и се отдайте на забавление. Така де, на къпане.

Втора част

КоментариКоментари