IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Бебетата са по-здрави с домашно приготвена храна

1 юни 2009 09 27

Месо, риба, плодове и зеленчуци - това е здравословното меню за дребосъците, ако искате да нямат проблеми с теглото впоследствие

Отнасяйте се разумно и здравословно към бебешкото меню, важно е. Снимка: Dreamstime

Отнасяйте се разумно и здравословно към бебешкото меню, важно е. Снимка: Dreamstime

Недейте да се съмнявате в полезните качества на домашно приготвената храна, защото британски учени доказаха, че тя е идеална за малчуганите.

Екип специалисти от Университета в Саутхамптън проучили хранителните навици на 536 бебета на възраст от 6 до 12 месеца чрез анкети, попълнени от родителите им.

След като хлапетата навършили 4 години, отново били подложени на тестове.

Те били изследвани с помощта на рентгенови лъчи, за да се определи съотношението между мускулна и мастна тъкан.

Резултатите показали, че дребосъците, които се хранели според препоръчителните стандарти след края на кърменето, имали повече мускулна маса.

Те били с нормално тегло и с нисък процент подкожни мазнини, за разлика от другите, които били хранени с обичайните бебешки храни – пюрета, кремове и т.н.

В домашно приготвените манджи пък се включвали месо и риба (но не пържени), ориз, паста и други, както и висок прием на зеленчуци и плодове.

Независимо от тези резултати, експертите стигнали до заключението, че по-продължителното кърмене също има значение за натрупването на мускули.

Колкото по-дълъг бил този период, толкова по-малко мастна тъкан имали децата впоследствие.

Учените са на мнение, че повече малчовци на Запад страдат от проблеми с теглото в ранна възраст и това се дължи на хранителните им навици като бебета.

Те предупреждават родителите да се грижат максимално за здравословното меню на децата си, ако искат те да се развиват нормално и без натрупване на мазнини.

А ние напълно подкрепяме мнението им, да знаете.

КоментариКоментари