Сега пак сме в настроение да поучаваме настоящи и бъдещи родители, защото правилното отношение към храненето се възпитава от най-ранна детска възраст.
Британски учени предупреждават, че преработените меса (под формата на колбаси, шунки, филета и т.н.) не са подходящи за менюто на малчуганите дори в минимални количества.
Според тях сандвичите, пиците и всякакви подобни храни с преработени месни продукти приучават хлапетата към нездравословно хранене.
Оказва се, че консумацията на мазни меса е и основен причинител на злокачествени заболявания на дебелото черво.
Когато тя започва още в детството, рискът от рак се увеличава няколко пъти.
Точно за това специалистите съветват мазните колбаси със съмнително количество протеин да бъдат заменени с риба, малки количества бяло месо или нискомаслено сирене.
Трябва да се избягват и храни с висока концентрация на въглехидрати и мазнини, тъй като те често водят до наднормено тегло при подрастващите.
Последното от своя страна е допълнителен фактор, предразполагащ към ракови заболявания.
Експертите наблюдавали хранителните навици на няколко хиляди британски деца и техните семейства.
Те стигнали до извода, че малчуганите, които отрано разпознават „добрите“ и „лошите“ храни, са по-склонни да хапват правилно през целия си живот.
От друга страна, при децата, които не спазвали здравословна диета, рискът от рак в зряла възраст бил далеч по-висок.
Най-добре е малчовците да хапват плодове и зеленчуци с всяко хранене, а месото в чиниите им да не е преработено.