IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

4 стъпки за по-щастлив живот

28 август 2019 12 00

Ако искате да сте добре, не гледайте в миналото

Istockphoto

Курсовете по лайфкоучинг стават все по-популярни. При тях специалисти от различни области дават съвети за това как да живеем по-добре и отключим творческия си потенциал. Много от темите, разисквани по време на събиранията, са свързани с връзките между хората и удволетворението от живота. 

Ако попитате всички хора в една зала кои са предпоставките за това човек да е щастлив, всеки ще ви отговори различно. Същото ще бъде и с въпроса дали са изпитвали пълно щастие. 

Според Мартин Селигман, професор по психология в Пенсилванския университет, има три групи хора според начина, по който те гледат на щастието. В първата попадат онези, които живеят за мига и непрекъснато преследват силни усещания. Втората е на хората, които предпочитат животът им да е ангажиран. Те се концентрират в работата и преследването на своите цели, че не им остава кой знае колко време за тях самите и приключения. Към последната група попадат тези, които държат да има смисъл в това, което правят. Те вършат всичко, за да оставят нещо след себе си и да допринесат за общото благо. Освен това непрекъснато се усъвършенстват. 

Ако в последно време не ви върви или след направена равносметка сте решили да промените начина си на живот, не е задължително да се запишете на курсове за самоосъвършенстване. Достатъчно е да отделите малко време и си направите план как да действате в следващите месеци, за да  постигнете онова, което сте си начертали. 

Ето четири стъпки, с които може да имате по-щастлив и пълноценен живот: 

1. Не гледайте щастието на другите 

"Защо на мен не ми върви?". Сигурно сте се питали хиляди пъти. Според психотерапевти, първата предпоставка за това да се почувствате по-щастливи, е да спрете да се сравнявате с чуждите хора и гледате техните успехи. Вместо да се оплаквате, че нямате късмет и занимавате хората с нещастието си, може да използвате времето си за нещо по-смислено, след което със задоволство ще констатирате, че сте го направили сами. Богатите ви съседи може да демонстрират луксозен живот, но това не значи, че са щастливи. 

2. Елиминирайте токсичните хора

Ако искате да сте по-щастливи, се обрадете от хора, които мислят положително и се усмихват. Може да сте от онези, които постоянно се раздават за другите. Помагайки вие не осъзнавате, че има лица от вашето обкръжение, които предимно ви използват. За да сте по-уверени, мотивирани и се чувствате добре, не се нуждаете от хора, заради които трупате само негативи. 


3. Подобрете съня си 

Качественият сън е един от основните фактори, които играят важна роля за вашето психично здраве и поведение през деня. Човек, който не се е наспал, е доста по-раздразнителен и демотивиран за работа. Освен това комуникацията му с хората не върви. За да имате достатъчно енергия и тонус, спете поне по 8 часа на денонощие. 

4. Не се вглеждайте в миналото 

Щастливите хора не се вторачват в стари кавфи и конфликти. Те живеят в бъдещето и са над нещата. Няма как да промените живота си, ако живеете с мисълта за човека, с който сте се разделили и не желаете да приемете действителността. Имате ли неща, които не сте разрешили в миналото, вашето бъдеще ще е несигурно. Живейте за мига и спрете да се връщате към лошите моменти, които отдавна са зад гърба ви. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари