IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата и зимните спортове. Забавнo и безопаснo

6 януари 2010 14 02

Как да осигурим максимална безопасност за нашите деца през зимата

Винаги готов. Снимка: VM

Винаги готов. Снимка: VM

Няма нищо по-забавно от зимните спортове. Поне през зимата.

Само попитайте някое дете, което току що се е пуснало по стръмния хълм със ски или шейна, или е приключило с пързалянето на близката ледена пързалка.

Но и децата и родителите трябва да са наясно, че когато практикуват какъвто и да е зимен спорт, трябва да се пазят.

В крайна сметка, никой малчуган не иска да се разболее или нарани и да не си покаже носа от вкъщи цяла зима, докато другите се забавляват.

Ето и няколко съвета за безопасни игри на открито през зимата:

Детето трябва да остане топло...

Без значение с кой зимен спорт е избрало детето ви да се забавлява, това да остане топло, е изключително важно.

За това условие е най-важно да го облечете в подходящи дрехи или екипировка.

Хората казват „Повече катове – по-добре“. Това по принцип е вярно, но вече съществуват иновативни материи, които са способни да изолират студа и влагата, без досадното навличане.

От друга страна, така детето ви ще бъде много по-подвижно и няма да се изпоти (което е точно толкова опасно, колкото и да не е облечено.)

От друга страна, когато на тялото му е топло, то няма да изразходва допълнителна енергия, за да се стопли и детето ще може да даде максимума от себе си в състезанието.

Защита от слънцето...

На някой може да му се стори странно, но през зимата, особено когато грее слънце, е изключително важно да намажете лицето и устните на детето ви със слънцезащитен крем (SPF 15 е достатъчно добър).

Когато се пързаляме, караме ски и сноборд, или просто се забавляваме на някое открито пространство, покрито със сняг, той отразява слънчевите лъчи право в лицата ни. Това може да доведе до неприятни изгаряния.

Слънчевите очила също са много важни.

На шейната...

За децата спускането със шейна е голямо удоволствие. Но преди да се приготвят на старта, трябва да се уверите дали шейната е безопасна.

На първо място проверете дали детската шейна е здрава и в състояние за пързаляне.

Уверете се, че въжетата се хващат лесно и не се оплитат, а седалката – удобна.

Не е препоръчително да давате на децата си да се спускат с импровизирани шейни, като найлони, пластмасови парчета и т.н. Те могат да бъдат доста опасни.

Също така трябва да проверите дали по шейната няма остри и счупени части. Докато се спускат, малчуганите често се претълкулват и един остър ръб може да се окаже фатален.

Важно е и докато се пързаля детето винаги да носи ръкавици и непромукаема грейка.

С кънките на лед...

Запомнете, поиска ли детето ви да кара кънки на лед, трябва да го прави само и единствено на обособените на това места.

Опасностите, които крие замръзналото езеро, например са многобройни, така че, вземе ли кънките, трябва да знаете на къде се е запътило.

Когато детето ви отиде на пързалката, трябва да разполага със здрави и удобни кънки. Не му позволявайте да се опитва да се пързаля с несъразмерни (кънките на батко), стари и похабени кънки.

Те задължително трябва да са по мярка, така че да може да ги носи с 2 чифта плътни чорапи. Да са стегнати по крака, но не прекалено. Най-опасни травми могат да станат, ако кънката е разхлабена.

Задължително условие на пързалката са наколенките и налакътниците. Децата падат почти непрекъснато, а ледът е доста твърд.

Със ски и сноуборд...

Преди детето ви да се устреми към пистата, трябва да се уверите, че разполага с подходяща екипировка, и че му става.

Много деца имат проблем с това, че екипировките им се оказват прекалено малки или прекалено големи. Наследените грейки от кака и батко не винаги са добра идея.

Същото е и при ръкавиците и ботушите – много е важно да са по мярка.

Каските са нещо задължително при спортовете на пистата. Колкото до очилата – маска, те ще предпазят детето от ярката слънчева светлина и от предмети, които могат да ги наранят – като клоните на дърветата, например.

И запомнете, зимните спортове са точно като карането на колело. Отначало децата трябва да са внимателни и търпеливи. Спазят ли това условие, а вие – нашите съвети, очаква ви една прекрасна зима.

 

КоментариКоментари