IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уют в спалнята – с 6 лесни стъпки

9 юни 2019 12 00

Подредбата е много важна

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Спалнята е едно от помещенията в дома, в което прекарваме доста време. Някои я ползват само за спане след тежкия работен ден, но други си почиват там през свободното време, гледат телевизия, творят... Затова обзавеждането на тази стая е от особено значение.

Ако ви предстои ремонт и искате да промените коренно спалнята или тъкмо сте си взели ново жилище, обърнете внимание на детайлите на въпросното помещение. То трябва да създава усещането за уют. Ето няколко съвета как да постигнете това:

Цвят

Това е едно от основните неща, за което да помислите. Цветът на стените може да ви накара да се отпуснете или да ви създаде усещането за това, че „стените ви притискат“. За да е по-свежа и приятна спалнята ви, по-добре изберете някакъв по-светъл нюанс на бежовото, синьото, прасковено... Те ще доведат до илюзорната представа за по-голяма стая, докато тъмните носят обратния ефект.

Светлина

За да сведете натоварването на очите до минимум, помислете какво осветление да изберете. То не бива да е ярко и прекалено силно. По-меката светлина е най-подходяща за зрението. Тя благоприятства за по-качествен сън. Задължително си вземете нощна лампа, с която в един момент да приглушите светлината и да се подготвите за сън. Може да си вземете и някакви свещи, да не говорим, че продават имитации, които са с електричество.

Легло

Не е като едно време, когато нямаше кой знае какво разнообразие на мебели и всички ние имахме едни и същи легла и секции. По-съвременните дизайни са изчистени, което допринася за уюта в спалнята, към който се стремим. Ако обичате по-нестандартните неща, може да си вземете балдахин и повече меки възглавнички, но по-добре инвестирайте в удобен матрак, в който да спите като бебе.

Спално бельо

Хубаво е да съчетаете цвета на завивките с тези на стените, за да няма рязък контраст между тях. Материята също не е без значение – тя ще стимулира сетивата ви. Мекотата и естествените материи, разбира се, са за предпочитане.

Аксесоари

Етажерките за книги, сувенирите, свещите – всичко трябва да е в тон с основните цветове и стила на мебелите в стаята. Ако заложите на картини на стените, подберете добре рамките. Не бива да слагате твърде много аксесоари в спалнята, защото стаята ще изглежда твърде претрупана и ще избягате от онова чувство за релакс и комфорт.

Не на последно място, подредете нещата така, че онова, което ползвате най-често, да ви е подръка. Ако „наблъскате“ нощното шкафче с твърде много предмети, трудно ще намирате онова, което ви трябва и в един момент ще стане хаос. Колкото по-подредена е спалнята, толкова по-приятно ще ви е да стоите в нея.

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари