IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина да освежите терасата си

23 юни 2019 10 45

За по-уютна почивка с кафе или коктейл

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

„Блазе му на този, който си има тераса. Аз ако разполагах с повече място, щях да си сложа маса и столчета, да си пия кафето сутрин...“. Сигурно сте чували подобни думи от близки и познати. В случай, че имате тераса, сигурно знаете, че не е толкова лесно да я освежите и подредите.

Има и хора с малки или просторни тераси, които не ги използват за да прекарват там свободното си време. Те сушат прането си, държат си някакъв излишен багаж, отглеждат някое цвете, но нищо повече. Е, ако вие не сте от тях, сигурно търсите идеи как да направите това пространство по-уютно и приятно за горещите летни дни.

Tialoto.bg идва на помощ с няколко съвета за подреждане и освежаване на терасата:

1. Каквато и тераса да имате, тя сигурно „се губи“ от множеството непотребни вещи, които сте складирали на нея. Когато решите да я „стегнете“ за сезона, първо почистете добре. Това означава да се разделите с всички обемни и непотребни предмети, които само заемат място и създават усещането за претрупаност.

Добре е да минете хубаво с метлата и после да измиете добре терасата с вода и препарат. Почистете и стъклата на стаята към нея. Когато всичко заблести, може да помислите за освежаване.

2. Ако не сте променяли цвета на терасата от години, боята на места е избеляла и се лющи, е хубаво да купите латекс или някакъв друг продукт, с който да реновирате това пространство. Едва ли ще струва толкова скъпо. Светложълто, розово, прасковено, бежово, са най-подходящите цветове, от които може да си изберете. Разбира се, ако имате по-нестандартен вкус, може да си поиграете и да направите терасата по-пъстра.

В случай, че запазите стария шкаф или дървена масичка, които ползвате, може да ги пребоядисате наново.

3. Растенията създават усещане за уют и хлад в горещините. Помислете добре има ли достатъчно място, на което да разположите няколко цветя. Те може да са в кашпи, които висят на стената или да са на специална поставка.

Подберете цветя, които не са толкова капризни и виреят на силно слънце. Купете задължително лейка или си сложете едно шише с вода, за да не забравяте да ги поливате редовно.

Хармония в кухнята – чрез фъншуй

4. За да оставате по-често на терасата, пиейки кафе, четейки книга или похапвайки с приятели, ви трябват удобни мебели. Те трябва да са компактни, ако не разполагате с много място. Ето защо масата и столовете могат да се прибират и разтягат, когато е необходимо. Стига да имате възможност, може да сложите хамак или шезлонги с меки постелки. Ако сте с ограничен бюджет, просто вземете двата най-евтини стола и една пластмасова маса. Съчетайте ги с хубава покривка и малки шалтета. Има и вариант да си изработите някои неща от палети, стига да сте по-сръчни с чук и пирони в ръце.

5. Не бива да стъпвате директно на плочките. Затова помислете за красиви пътеки или рогозки, които да поставите на пода. В магазините за обзавеждане може да намерите и малки възглавнички или меки постелки, които също ще са ви от полза. Някои наподобяват плодове, зеленчуци, дънер на дърво...

6. След като сте помислили за всички тези неща, сте готови да поставите някои декорации. Те не са задължителни, но ще допринесат за по-приятната атмосфера на терасата. Купете си лампички в различни цветове, които може да пускате в тъмното, ароматни свещи – било то обикновени или в специални поставки, които може да закачите. Може да сложите малка ваза с цветя за масата или поставка за телевизор на стената, ако искате да не пропускате любимия сериал.

Уют в спалнята – с 6 лесни стъпки

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари