IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисията възможна: Мечтаната спалня

18 юли 2019 11 40

Не правете компромиси с нея, за да се събуждате свежи и отпочинали

Снимка: Soff Design Studio

Снимка: Soff Design Studio

Едва ли има по-интимно място в един дом от спалнята. В нея прекарваме време с любимия човек, релаксираме и търсим спокойствието на домашния уют. Затова е важно тя да бъде обзаведена и декорирана според индивидуалните ни навици, начин на живот и усещане за стил. Защото само така бихме могли да получим ежедневен комфорт.

Разбира се, нашите намерения за обзавеждането на спалнята зависят от големината на помещението. Понякога в новопостроените жилищни сгради в България стаите са с по-малки размери, което би ни ограничило. Ако работим с интериорен дизайнер, той ще има задачата да съчетае красивото, удобното и практичното в малкото пространство. Но добрият специалист винаги ще намери удачно решение, съобразено с особеностите на помещението.

Много хора са склонни да правят компромиси с визията на своята спалня, защото тя остава скрита от чуждите погледи или защото прекарват времето си в нея основно в сън. А не би трябвало да е така – за да бъде спалнята удобна и да се чувстваме комфортно в нея, е необходимо да подберем подходящото обзавеждане, декорации, цветове и материали. Дори и да нямаме нужда от много мебели освен легло, евентуалната липса на функционални обеми за съхранение, би създала предпоставка за разхвърляност и хаос. Затова именно специалист би могъл да създаде и организира по оптимален начин интериора на всяка стая така, че тя да е практична и красива едновременно.

Когато говорим за спалнята, няма как да не насочим вниманието към най-важния елемент в нея – леглото. Ако то е с King Size размер със сигурност ще е много комфортно, но и ще изисква и голяма площ, каквато невинаги можем да отделим. В такива случаи е по-добре да заложим на легло с размери 160х200 см или 180х200 см. Важно е и да изберем удобен матрак по наш вкус, върху който ще се чувстваме добре и ще се будим отпочинали.

Неразделна част от леглото са нощните шкафчета. Без тях никоя спалня не би била удобна. Много функционална мебел е скринът, така че ако разполагаме с място, е добре да го предвидим. При желание от страна на дамите може да се добави и тоалетка с красив стол пред нея. Цялостното обзавеждане е необходимо да се съчетае и с подходящи осветителни тела, които да подчертават детайлите.

Друга основна мебел в спалнята е гардеробът. Той може да бъде свободностоящ и обикновено с няколко крила, а може да е реализиран и като дрешник, ако пространството дава тази възможност. При стаи с по-малки размери добро решение са гардеробите с огледални врати, защото те разширяват пространството.

От голямо значение за атмосферата в спалнята са цветовете. Те влияят на емоциите ни и е добре да ги избираме внимателно. Също така, ако имаме специфични интереси, бихме могли да се спрем на тематично интериорно решение за нашето лично пространство. Просто ще е нужна малко повече фантазия, както и стилова връзка с останалите помещения в дома ни.

Каквито и да са предпочитанията ни, ако се доверим на опитен интериорен дизайнер, той със сигурност ще създаде за нас комфортна и уютна спалня. Защото всички знаем, че това да заспиваш спокойно и да се будиш, посрещайки новия ден с добро настроение, е предпоставка за щастлив живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари