IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обзавеждане на спалнята – къде грешим?

27 октомври 2019 14 00

Интериорни дизайнери дават полезни съвети

Istockphoto

Ремонтът и обзавеждането на дома е трудна задача, която изисква доста средства и здрави нерви. Ако сте стигнали до спалнята, то трябва да се съобразите с няколко основни неща, ако искате помещението да е приятно за отдих. Все пак там ще си почивате след дългия работен ден и трябва да ви е уютно.

Има няколко основни грешки, които хората правят при обзавеждането на спалнята. В желанието си да имат практични мебели, удобно легло, меки завивки и завеси в ненатрапчиви за окото тонове, те прекаляват с изпипването на някои детайли.

Неправилно подбрано нощно шкафче

нощно шкафче

IStockphoto

Тази мебел е истинско удобство за спалнята. Най-често двойките имат по шкафче, разположено от двете страни на леглото. Големината му обаче често бива пренебрегната. Ако то е твърде високо и същевременно твърде малко, ще ви създаде някои неудобства.

Според интериорния дизайнер Сара Рей, нощното шкафче трябва да достига нивото на спалнята, а не да стърчи. Така човек може да се протегне, за да вземе нещо, да включи или изключи нощната лампа. Основната грешка, която правят хората, е да вземат по-високо и същевременно малко шкафче, което не може да побере всичките им вещи. След известно време вътре и върху него има твърде много неща и никога не можете да откриете онова, което ви трябва за момента.

Прекалено много възглавници на леглото

легло с възглавници

IStockphoto

Много жени се увличат по малките пухкави възглавнички в магазините, които могат да поставят върху спалнята. Те придават по-приятна атмосфера в спалнята и са доста удобни за лежане, но ако са прекалено много на брой, създават чувството за претрупаност.

„Когато са много, вие трябва да ги махате сутрин и вечер. Обикновено ги хвърляте на пода и ги цапате, което не е наложително“, обяснява още Рей.

Без възглавници

Същевременно, липсата на тези аксесоари, на които полагаме глава, за да погледаме телевизия или подремнем, също са проблем. Ако поставите само 1, например, спалнята изглежда сякаш недовършена. По думите ѝ, до 3 броя на леглото са напълно достатъчни.

Малък килим под леглото

килим в спалнята

IStockphoto

Много по-удобно е, особено през студените месеци, да имате килим. Стъпвайки по него, ще ви е топло и приятно на краката, дори ще можете да ходите боси или по чорапи. Грешката, която правят много от нас е, че взимат по-малък килим, който поставят под леглото. С тези размери на практика той става неизползваем.

Есен е! Как да запазим топлината в дома?

Меган Горелик, интериорен дизайнер, обяснява пред Insider, че килимът трябва да обхване по-голямата част от свободното пространство около леглото.

Прекалено много мебели и аксесоари

претрупана стая

IStockphoto

Ако спалнята е по-малка или напротив – голяма, заради което поставите много мебели и най-различни аксесоари, рискувате да я претрупате и създадете усещане за потиснатост.

Интериорните дизайнери съветват да има достатъчно празно пространство между мебелите, за да преминавате без притеснения и да можете да местите всичко много лесно. Ако имате кутии с най-различни дребни неща, сложени една върху друга, може да си мислите, че сте организирали пространството добре, но да ви е трудно да намерите онова, което ви трябва.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари