IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 цвята за по-хармоничен дом

25 ноември 2019 08 40

Ето как да боядисате стените, за да сте щастливи

Istockphoto

Знаете ли, че цветовете на стените, които ви заобикалят и дрехите, които носите, влияят на настроението? Всеки знае, че колкото по-пъстри са, толкова по-добре се чувства човек.

Ако имате нужда от освежаване в дома или тъкмо се нанасяте, то трябва внимателно да помислите как ще боядисате. Подберете цветовете внимателно, така че помещенията да бъдат по-приветливи и уютни.

Ето кои цветове ще направят жилището ви по-хармонично:

1. Жълто

жълта стая

Всеки знае, че този топъл цвят може да ни накара да се усмихнем. Той се свързва със слънцето, а неговите лъчи ни носят топлина и ни правят по-щастливи. Наблюдавайки го, човек може да повиши нивото на серотонин – невротрансмитер, който се нарича хормон на щастието.

Независимо дали е по-светло жълто или наситено, този цвят стимулира креативността. Макар че носи настроение, интериорните дизайнери го препоръчват предимно за спални и бани.

2. Зелено

зелено боядисване

Доказано е, че зеленото успокоява. То осъществява връзката на човека с природата. Затова много лекари препоръчват на всеки час да излизаме навън и да се вглеждаме в зеленина. Светлозелените нюанси подобряват концентрацията и насърчават релаксацията в помещението.

Изборът на правилния зелен нюанс ще донесе свежест в хола или кухнята, където може да прекарвате свободното си време.

3. Синьо

синя стая

Също като зеленото, синьото действа успокояващо на психиката. То се свързва с лоялността и доверието. Хората, които го избират за стените на дома си, са уверени и държат на думата си.

Според интериорни дизайнери, когато едно помещение бъде боядисано в синьо, то може да подобри продуктивността на неговите собственици. Когато хората работят в такава стая, са по-спокойни и съсредоточени в задачите си.

Синьото се препоръчва най-вече за спални, бани и кабинети.

4. Розово

розова стая

Снимки: IStockphoto

Не само почитателките на куклите Барби харесват този цвят. Ако стаята ви е в розово, това не значи само че сте запазили детското в себе си. Онези, които харесват различните нюанси на розовото, са щедри, мили и любвеобилни.

Боядисването на части от дома в розово ще ви накара да гледате по-оптимистично на живота. Той вдъхновява и предразполага към уютни вечери и лежерни уикенди.

Розовото пасва най-добре на дневни, трапезарии и спални. Само не забравяйте, че може да направи една стая малка. Затова го ползвайте, само ако пространството разполага с достатъчно светлина и големи прозорци.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари