IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу климатичните промени: Архитекти превръщат градовете в гори

15 февруари 2020 16 30

Сгради, покрити с растения, се появяват във все повече градове

Снимка: iStock

Климатичните промени започнаха да притесняват все повече хора. Те вече не са проблем само за световните лидери, но и за обикновения човек, който усеща влиянието на проблема върху себе си. В много от големите столици по света въздухът често е замърсен, а средната годишна температура се покачва с всяка изминала година.

Затова всеки търси решение как да се справи с този наболял проблем. Някои от градовете предлагат безплатен градски транспорт, други призовават хората да преминат към по-екологично отопление, а трети вдигат летвата много по-високо.

Тук става въпрос за архитекти, които се включват с нестандартни идеи за по-добър климат. Те решават да превърнат големи градове в гори, за да може планетата ни да стане по-зелена и чиста. Скоро светът трябва да се сдобие с първия си такъв град, който ще се намира в Китай.

Там сградите ще бъдат покрити с цветя. Дизайнът се нарича „биофилик“ и добива все по-голяма популярност сред архитектите. Същността му се състои в това дизайнерите да вграждат растения в стени, сгради и дори да създадат цял един зелен град. По този начин мегаполисите ще се борят с лошия въздух. 

Стефано Боери е един от тези архитекти с революционните идеи. Той се захваща със създаването на цели гористи градове. Лизоу в Китай трябва да се превърне в първия такъв град и трябва да бъде завършен през тази година. 

Инфраструктурата там трябва да е съставена изцяло от вертикални гори, което са сгради, покрити с растения. „Почувствах неотложността да проектирам сгради и градове, които се занимават със сложни съвременни въпроси като въздействието на климатичните промени, замърсяването, енергийната устойчивост и хранителното замърсяване“, казва Боери пред „Insider“.

Архитектът работи рамо до рамо с ботаника Лаура Гати и нейния екип, за да анализират климата на място. Те избират заедно дърветата и растенията, които ще могат да виреят в тази среда, за да се изгради една устойчива екосистема, която ще бъде напълно независима.

Лизоу обаче няма да е последният такъв град. Боери смята да продължи мисията си в Близкия Изток, Китай и Южна Америка. Целта на екипа му е някой ден Google Earth да показва не сиви сгради, а само зелени пространства. 

Робърт Дауни-Джуниър ще чисти планетата с роботи

Друг от шедьоврите на Стефано се намира в Милано. Там той е проектирал кулите „Bosco Verticale“, в които много хора вече живеят. Небостъргачите са покрити с повече от 700 дървесни и 90 растителни видове. 

Боери обаче не е сам в своята мисия. Други архитекти също се опитват да превърнат света в едно по-чисто място. Маргарет Монтгомъри е директор по устойчивостта във фирма по архитектурен дизайн, която създава сферите на компанията Amazon.

Те са поставени в Сиатъл и служат като офиси за служителите на фирмата. Сферите са проектирани да побират до 800 души, които ще работят в едно по-зелено и чисто пространство. Според проучвания, служители, които работят в офиси с растения са с 15% по-ефективни от своите колеги.

Сферите на Amazon съдържат над 40 хиляди растения от 400 вида. Повечето от тях са тропически, тъй като те виреят при същите метеорологични условия като хората. Според Монтгомъри всички растения, които се избират, трябва да бъдат местни и да се адаптират лесно към средата на живот. 

Шварценегер ще спасява околната среда с отказ от месо

Растенията върху външността на сградите могат да намалят замърсяването на въздуха наполовина и да понижат температурата вътре в дома. Освен това, те помагат за по-нормални температури в градовете, тъй като не позволяват слънчевата светлина да проникне до пътищата и да нагрее асфалта. 

Сподели своята валентинка! 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари