IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмовият фестивал в Кан се отлага

20 март 2020 14 50

Французите до последно мислеха да не прибягват до тази мярка

Снимка: iStock

Филмовият фестивал в Кан също беше отложен заради пандемията от коронавирус. Новината бе съобщена от организаторите на събитието, които до последно смятаха, че ще могат да вървят по план и откриването да стане на 12 май. Според мениджъра на фестивала, той ще се състои в края на юни или началото на юли, ако пандемията отмине.

„Веднага щом здравната ситуация във Франция и света се подобри, ще продължим с приготовленията“, казва той пред „The Guardian“. Съобщението идва след като френското правителство наложи строги мерки, за да се пребори с коронавируса. Жителите на страната са поставени под карантина и нямат право да излизат без уважителна причина.

фестивал в

Снимка: iStock

Досега от Кан се опитваха да не обръщат голямо внимание на ситуацията и твърдяха, че филмовият фестивал ще се състои по график. Организаторите дори съобщиха, че вече селектират филмите, които ще бъдат показани пред публиката. Все пак те се вразумиха и решиха да отложат събитието.

Това е голям удар за киното, тъй като фестивалът в Кан се смята за един от най-важните през годината. Тук много претенденти за „Оскар“ правят своите премиери. Сред тях са „Имало едно време в Холивуд“, „Паразит“, „Болка и величие“ и много други.

Фестивалът се отлага за първи път от 1968 година, когато протести срещу социалната икономика го прекъсват. През 2003 година, когато епидемията от вируса SARS залива Азия, събитието отново е в ход, но се усеща много по-малко присъствие от страна на азиатски граждани.

фестивал в

Снимка: Getty

Ако филмовият фестивал в Кан се състои в началото на юли, той ще е много близко до другите големи събития като този във Венеция и Торонто.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари