IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 факта, които не знаете за Фреди Меркюри

15 април 2020 09 00

Музикалната легенда си отиде на 21 ноември 1991 година

Снимка: Getty

На 5 септември 1946 година в Занзибар се ражда Фарук Булсара. На пръв поглед момчето изглежда напълно нормално, но в него се крие талант, който ще остане завинаги в историята на музиката. Когато е на 13 години се мести във Великобритания заедно със семейството си и започва да посещава училище.

Точните науки обаче не са за Фарук и той избира да се занимава с музика. Още от 7-годишен започва да свири на семейното пиано и постепенно усъвършенства себе си. Родителите му обаче нехаят за таланта на сина си и сякаш остават слепи за всичко, което се случва точно пред тях.

Фреди 1

Снимка: Getty

Така Фарук решава да се запише в колеж за изкуства и дизайн без да уведоми мама и татко. Това ще се окаже едно от най-добрите му решения, тъй като именно там се запознава с Брайън Мей и Роджър Тейлър. През 1970 година се ражда групата Queen, както и името Фреди Меркюри. Самият Фарук решава да смени името си, защото разбира, че никой не би искал да слуша емигрант от Занзибар.

Годината 1970 завинаги ще остане в историята като времето, в което на сцената излизат две от най-големите легенди в музиката – Queen и Фреди. Оттук нататък всеки знае какво се случва, но има няколко неща, които остават скрити за публиката.

Вижте 10 факта, които може би не знаете за Фреди Меркюри:

1. Бил е спортна натура

Когато учи в Индия, малкият Фарук е бил много добър на тенис на маса и тенис на корт. Обичал е да играе в свободното си време и по време на ваканциите. Често е гледал тенис турнира Уимбълдън. Често се е наслаждавал и на ръгбито, но футболът и крикетът не са му били по вкуса.

„Мразех крикета и бягането на дълги разстояния. Бях ужасен и в двете. Но можех да спринтирам. Бях добър в хокея и бях брилянтен на боксовия ринг“, казваше той.

2. Спасява тенис звездата Били Джийн Кинг

Меркюри винаги е признавал, че обича нощните клубове в Ню Йорк и често е ходил в Бруклин, за да се забавлява. Любимата му дискотека е била „The Gilded Grape“, която не се е славила с добра репутация. Фреди признава навремето, че доста приятели са го предупреждавали да не ходи там, защото ще му трябва бронирана кола, за да се измъкне.

„Всички тези приказки, разбира се, увеличиха още повече желанието ми“, казва звездата. Една вечер отива в дискотеката и само няколко часа след това вътре започва масов бой, в който столове и маси са били използвани като оръжия. На мястото е и тенис звездата Били Джийн Кинг, която е била доста уплашена.

Фреди 2

Снимка: Getty

Фреди се притичва на помощ и я измъква от хаоса. „Казах ѝ да не се притеснява и грабнах ръката й, за да я заведа на сцената“. Споделя, че за него това е била доста забавна сцена и я предпочита пред скучна вечеря в хотелската му стая.

3. Сътворява логото на Queen

Изпълнителят има диплома от училището за изкуства „Ealing“ и не след дълго наученото му влиза в употреба. Той успява да измисли логото на Queen. То е съставено от зодиакалните знаци на всеки един от групата – два лъва за Джон Дийкън и Роджър Тейлър, Рак за Брайън Мей и две феи, които олицетворяват Дева за Фреди.

Интересното е, че Меркюри не вярва в астрологията, но пък идеята му за използване на зодии е брилянтна. Така логото на групата се превръща в едно от най-уникалните в музикалната история и се разпознава от километри.

4. Постоянно има кошмари и страда от безсъние

Въпреки че животът му никак не е спокоен и скучен, Фреди няма нужда от много сън. През годините многократно твърди, че може да издържи дълго време без да си ляга и често спи само по 2-3 часа в денонощието. „Мога да си затворя очите за 20 минути и да презаредя всичките си батерии. Това ми е достатъчно“, казва той.

Краткото време, в което спи обаче не е никак приятно. През по-голямата част Фреди сънува кошмари, в които кариерата му се съсипва или той умира след ужасен инцидент. „Един път сънувах, че излизам на терасата на хотелска стая и изведнъж всичко под краката ми се срутва и аз съм затрупан под огромна маса бетон“.

5. Бил е помолен да играе на Бродуей

Меркюри е обичал да ходи на опера, театър и балет, но никога не е искал да застава на тези сцени. Признава, че би се провалил като актьор и не може да смогне на темпото, което се изисква в тези сфери. Споделя, че е бил помолен да играе на Бродуей заедно с певицата Линда Ронстад в пиесата „La Boheme“.

Фреди 3

Снимка: Getty

Отказва, защото не иска да пее на една и съща сцена в продължение на седмица-две. „Тази скука щеше да ме убие“. Все пак Фреди се впуска в едно приключение, случващо се на различна от музикалната сцена. Той се присъединява към The Royal Ballet през 1979 година по време на благотворителна вечер. Тогава той пее „Бохемска рапсодия“ докато е носен от трима мъже.

6. Обичал е да пее гол и пише песен във ваната

Легендата се справя трудно с проблемите с гласните струни и открива, че репетициите без дрехи много му помагат. „Трябваше да се откажа от червеното вино заради възли в гърлото ми“. За да загрее за изпълнение, той прави няколко упражнения, които обаче се извършват на голо.

Потърсил е редица специалисти, които да му помогнат с проблема с гърлото, но всеки един от тях е препоръчвал операция. Фреди е бил много близо да се подложи на процедурата, но главният лекар не е бил достатъчно симпатичен, а също така легендата е била притеснена от инструментите, които са щели да бъдат използвани.

Фреди 4

Снимка: Getty

Именно от любовта към голотата се ражда и песента „Crazy Little Thing Called Love“. Легендата пише текста, когато взима вана и дори моли свой асистент да му донесе китара в банята, за да не забрави акордите. Според интервю от 1981 година, Фреди казва пред „Melody Marker“, че са били нужни само 5-10 минути, за да сътвори песента във вана в Мюнхен.

7. За малко да създаде група с Елтън Джон и Род Стюарт

„Род Стюарт, Елтън Джон и аз щяхме да направим група и да я кръстим „Коса, Нос и Зъби““, казва Фреди навремето. Идеята се ражда след няколко бутилки вино, но бързо е забравена на следващия ден. Тогава всеки един от тях е отказал да пее с другия и така „Коса, Нос и Зъби“ остава в миналото.

Въпреки че не създава група с Елтън Джон и Род Стюарт, Фреди работи с друга музикална легенда – Майкъл Джексън. Двамата записват няколко парчета между 1981 и 1983 година, включително и демо към песните „State of Shock“, „Victory“ и „There Must Be More to Life Than This“.

Фреди 5

Снимка: Getty

Нито един сингъл обаче не е пуснат по онова време и Джексън продължава записа на „State of Shock“ с Мик Джагър. Все пак, „There Must be More to Life Than This“ е преработена от Queen няколко години по-късно и е пусната в специалния албум „Queen Forever“ през 2014 година, 22 години след като Фреди е започнал работа по парчето.

8. Покрива 4 октави

Гласът на Фреди е един от най-разпознаваемите по онова време, а феновете на Queen бързо започват да го величаят. Меркюри успява да покрие 4 октави, а учени, изследвали гласа му, твърдят, че гласните му струни се движат по-бързо от тези на обикновен човек.

„Обикновеното вибрато е с височина 5.4 до 6.9 Hz, а това на Меркюри е 7.04 Hz“, казват експертите.

9. Въздушният микрофон се появява случайно

Една от запазените марки на Фреди е т.нар. „въздушен“ микрофон. Той обаче се появява съвсем случайно. По време на изпълнение на живо още в ранните си години, Меркюри грабва стойката за микрофона с такава сила, че тя се чупи на две. Вместо да я замени обаче той продължава изпълнението.

Постепенно той започва да използва този вид микрофон на всяко свое участие и така го превръща в свой символ. Моментът, в който Фреди чупи стойката, може да се види и във филма „Бохемска рапсодия“.

10. Обличал е принцеса Даяна като мъж

Меркюри е имал страхотно решение, с което е позволил на принцеса Даяна да се разхожда по барове съвсем спокойно. Той е обличал близката си приятелка като мъж, за да не бъде разпозната от околните. Според комедиантката Клео Рокос, през 1988 година тя е пуснала принцеса Даяна и Фреди в един известен гей бар във Великобритания.

В своята автобиография Рокос пише, че Меркюри е искал Даяна да се забавлява, а принцесата на Уелс е била облечена с мъжко кожено яке и кожена шапка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари