IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите филми на Лиъм Нийсън

23 юни 2020 15 00

Актьорът има забележителна кариера в Холивуд

Снимка: БГНЕС

Лиъм Нийсън е напълно различен актьор днес, в сравнение с това, което беше преди 30 години. Ирландската филмова звезда първоначално започна да се снима в престижни ленти, достигайки своя връх, когато се появи в „Списъка на Шиндлер“ на Стивън Спилбърг. По пътя си към славата той играе в известни литературни адаптации, сценични пиеси и драми. 

Всичко се променя, когато Нийсън избира да играе в „Междузвездни войни“. Тогава той откри другата си любов – екшън филмите. В момента феновете му могат често да го видят в най-различни ленти, в които се опитва да хване убийци или похитители, отколкото в някоя романтична комедия. 

Лиъм Нийсън вече повече от четири десетилетия се занимава с кино и има доста забележителни филми в своята кариера. Ето топ 8, според IMDB.

8. „A Monster Call“

Въпреки че филмът не създаде много шум, той успя да спечели 47 млн. долара при бюджет от 43 млн. Критиците също харесаха лентата, която е базирана на романа на Патрик Нес, който работи и по сценария. Историята разказва за младо момче, чиято майка е неизлечимо болна и то трябва да се научи да се справя с този факт. 

Лиъм Нийсън не играе физически във филма, но озвучава чудовището – гигантско същество от тисово дърво, което разказва на момчето три басни, за да му помогне да се справи с емоционалната си болка. Въпреки че темата е малко мрачна, филмът докосва сърцата на зрителите по начин, който лесно убягва на сегашните проекти. 

„A Monster Call“ получава наградата за най-добра фантастика през 2016 година. 

7. „Ordinary Love“

Готов през 2019 година, „Ordinary Love“ направи своята премиера на Международния филмов фестивал в Торонто, въпреки че все още не е попаднал в кината. Това обаче не пречи на лентата да получи завидната оценка от 7.5, което кара феновете да чакат с нетърпение появата ѝ. Във филма играят Лиъм Нийсън и Лесли Манвил, които са пенсионирана двойка, която се сблъсква с огромно предизвикателство, когато героинята на Манвил открива бучка в гърдата си.

Историята разказва за трудния път на преминаването през химиотерапия и желанието на Манвил да изостави съпруга си, за да може той да живее по-добър живот. Филмът е за двама влюбени, които трябва да преодолеят трудностите заедно и поотделно.

6. „Gangs of New York“

През 2002 година Лиъм Нийсън беше част от страшно талантлив актьорски състав в драмата „Gangs of New York“ на Мартин Скорсезе. Филмът се развива през 1863 година, когато враждата между католици и протестанти започва да излиза извън контрол. Скорсезе работи върху лентата в продължение на 20 години, преди да получи шанс да я създаде.

Нийсън е лидер на група ирландски католически имигранти, известна като „Мъртвите зайци“. Той се противопоставя директно на местните протестанти, чийто вожд е изигран от Даниел Дей-Луис.

5. „Love, Actually“

„Love, Actually“ е коледен филм, режисиран от Ричард Къртис, в който се събира истински ансамбъл от звезди. Историята разказва за няколко взаимносвързващи се съдби на различни хора, изправени пред любовни терзания през празничния период. 

Лиъм Нийсън е приятел на Карън (Ема Томпсън), която пък е замесена с героя на Алан Рикман. Персонажът на Нийсън пък скърби за жена си, докато се опитва да отгледа доведения си син.

4. „Ponyo“

Лиъм Нийсън озвучава няколко анимационни филма през годините. През 2008 година той участва в лентата на легендарния японски аниматор Хаяо Миядзаки. Филмът се казва „Ponyo“, а Нийсън е част от американския дублаж. 

Анимацията разказва за златна рибка, която се сприятелява с петгодишно момче и иска да стане човек. Нийсън озвучава Фуджимото – магьосник, който някога е бил човек, но сега живее под вода заедно с дъщерите си. Една от тях е именно рибката Поньо.

3. „Taken“

„Taken“ е филмът, който постави Лиъм Нийсън в полезрението на любителите на екшъна. Режисиран от Пиер Морел и продуциран от Люк Бесон, историята проследява баща (Нийсън), чиято дъщеря е отвлечена в Париж от трафиканти. Героят на Лиъм обаче е бивш служител на ЦРУ и много добре знае как да се справи с тази ситуация.

Той отива в Париж, за да намери хората, отвлекли дъщеря му и да я спаси преди да изчезне безследно. Филмът имаше огромен успех и направи над 226 млн. долара. Това накара продуцентите да създадат продължение от още две ленти.

2. „Batman Begins“

Лиъм Нийсън е добре запознат с блокбастърите. Той е участвал в предисториите на „Междузвездни войни“ като джедаят, който тренира Оби-Уан Кеноби. Всеки си мислеше, че това ще е достатъчно за актьора, но той продължи да прави хит след хит. Присъедини се към семейството на DC Comics, за да участва във филма „Batman Begins“. 

Подобно на ролята си като наставник на Оби-Уан Кеноби, Нийсън се превръща в учител на Брус Уейн, когато той си поставя за цел да се превърне в Батман. Интересното е, че Лиъм всъщност е главният злодей във филма и именно той се опитва да унищожи Готъм Сити.

1. „Schindler's  List“

Най-добрият филм в кариерата на Лиъм Нийсън идва през 1993 година, когато той си партнира със Стивън Спилбърг. Двамата създават шедьовъра „Списъка на Шиндлер“, който разказва за Оскар Шиндлер – немски бизнесмен, спасил над хиляда еврейски бежанци по време на Холокоста през Втората световна война.

Нийсън влиза в ролята на Шиндлер, а филмът печели награда „Оскар“ за най-добър филм, най-добър режисьор. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари