fallback

Фенове призовават за бойкот на новия „Мулан“

09 September 2020 09:00

Причината – звездата Лю Ифей подкрепила полицията в Хонконг

Премиерата на филма „Мулан“ най-накрая се състоя, макар и не по начина, по който всички очаквахме. Заради пандемията от коронавирус лентата беше пусната в платформата Disney+ без грандиозно разпъване на червения килим и интервюта с актьорския състав. 

Макар да не беше точно по холивудски, премиерата не премина без скандали. Още с появата на „Мулан“ в платформата Disney+, много от киноманите заявиха, че ще бойкотират филма и насърчиха и останалия свят да направи същото. Причината е изказване на звездата Лю Ифей, която влиза в главната роля. През август 2019 година тя използва социалната мрежа „Weibo“, за да изрази своята подкрепа към полицията в Хонконг по време на масовите протести в района. 

“I support the Hong Kong police. You can all attack me now. What a shame for Hong Kong.“

Hong Kong protesters call for 'Mulan' boycott after star went public in support of police https://t.co/2beVDzleHd pic.twitter.com/C55cYMlS9t

— CNN International (@cnni) August 16, 2019

„Подкрепям полицията. Може да ме нападате. Какъв срам за Хонконг“, пише звездата. Според The Hollywood Reporter, Лю има повече от 65 млн. последователи в мрежата и е добавила към публикацията си хаштаг, в който отново подкрепя полицията и дори е сложила сърце. Този пост се появява, когато органите на властта в Хонконг са обвинявани, че нарушават човешките права на протестиращи.

Според BBC, демонстрациите започват заради закон, който позволява „криминални престъпници да се екстрадират в Китай при определени условия“. Протестиращите казват, че това позволява на правителството да набелязва отделни групи, включително журналисти и активисти, които не са съгласни с режима в страната. В последствие законът беше отхвърлен, но протестите продължават и сблъсъците с полицията стават все по-агресивни. 

This film is released today. But because Disney kowtows to Beijing, and because Liu Yifei openly and proudly endorses police brutality in Hong Kong, I urge everyone who believes in human rights to #BoycottMulan. https://t.co/utmP1tIWNa

— Joshua Wong 黃之鋒 ? (@joshuawongcf) September 4, 2020

В резултат на това, изразената подкрепа на Лю към органите на реда събуди недоволство у множество киномани. Активистът Джошуа Уонг използва премиерата на „Мулан“, за да помоли всички, които вярват в човешките права, да бойкотират филма. Актрисата все пак се опита да се извини за коментара си и заяви през февруари, че ситуацията в Хонконг е доста сложна и се надява всичко скоро да се оправи.

Въпреки че не съжалява за написаното, Ифей споделя, че ситуацията в момента е доста деликатна.

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
филм полиция подкрепа кино премиера Хонконг бойкот Протест Мулан Disney+ Лю Ифей
1 коментара
fallback