IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реджина Кинг сътвори история на фестивала във Венеция

9 септември 2020 14 50

Тя е първата чернокожа жена режисьор в историята на събитието

Снимка: БГНЕС

Реджина Кинг направи режисьорския си дебют съвсем скоро, но вече написа името си в историята. 

Актрисата, носителка на Оскар за ролята си в "Ако Бийл стрийт можеше да говори", седна зад камерата, за да направи своя първи филм. Премиерата на "Една нощ в Маями" се състоя на 7 септември на фестивала във Венеция и превърна Кинг в истинско съкровище. Звездата се превърна в първата чернокожа жена режисьор, която се сдобива с честта да покаже свой проект на събитието. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Regina King (@iamreginaking) on

В 87-годишната си история, фестивалът във Венеция не беше давал възможност на чернокожа жена режисьор да представи своя филм. "Благодарна съм, че съм част от фестивала, но много искам да се представя добре", каза Кинг пред Variety. Тя добави, че останалата част от режисьорите също са доста добри и за нея е чест да попадне в такава компания. 

"Една нощ в Маями" е адаптация на известната пиеса от Кемп Поуърс, която разказва за срещата между четирима чернокожи лидери през 1964 година. Това са Мохамед Али, Малкълм Екс, Сам Кук и Джим Браун. Кинг напълно разбира важността, но и тежестта на своето постижение. Тя казва, че филмът й може "да отвори врати или да ги затвори за чернокожите жени режисьори". 

Според актрисата, ако филмът й не се приеме добре от критиците, това може да попречи на други жени да получат такъв шанс. "За съжаление, такива са нещата в нашия свят. Една жена получава шанс, но ако тя се провали, край за останалите дами в индустрията". 

Все пак, триумфът й е една малка крачка към промяната. Последните проучвания показват, че по-малко от 1% от водещите филми между 2017 и 2019 година са били режисирани от цветнокожи дами, докато повече от 82% са били ръководени от бели мъже.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари