IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ан Болейн – кралицата, която е мразена приживе и превърнала се в мъченица след смъртта

18 юни 2021 18 00

5 неща, които не знаем за нея

Историчката Трейси Борман. Снимка: Viasat History

Нова документална поредица, озаглавена „Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция“ дебютира по Viasat History на 20 юни, 19.10 часа. Документалният филм изследва в три части последните дни на втората съпруга на Хенри VIII с несравними подробности, а също така търси дали Ан Болейн наистина е била прелюбодейка, или просто кралят се е отегчил от нея и я е изхвърлил. Също така историчката Трейси Борман разглежда дали една от най-емблематичните кралици на Англия наистина е била осъдена заради основателни обвинения или те са само измислица на главния съветник на Хенри VIII – Томас Кромуел. Покрай поредицата, ето и пет неща за Ан Болейн, които може би не сте знаели.

1. Колко са основателни обвиненията срещу Ан Болейн?

Почти се омъжва за собствения си братовчед. Предполагало се е Ан Болейн да се омъжи за графа на Ормонд Джеймс Бътлър, тъй като бащите и на двамата имали претенции към имението Ормонд и изглежда, че бракът е можел да разреши този спор, но Болейн не била развълнувана от идеята. Ан вместо това става придворна дама на съпругата на Хенри VIII. По-късно, когато връзката ѝ с краля започва, семейството ѝ получава имението Ормонд.

2. Колко от жените Болейн са имали връзка с Хенри VIII?

Трейси Борман.

Снимка: Viasat History

Според слуховете майка ѝ също е имала връзка с Хенри VIII. Въпреки че е добре известно, че кралят е имал и „нещо“ със сестрата на Ан – Мери. Според някои слухове кралят дори е имал връзка с майка ѝ Елизабет Хауърд. Нещо повече, според йезуитски слух Ан всъщност е собствена дъщеря на Хенри VIII, но шансовете това да е истина са доста малки. От една страна Елизабет е много по-възрастна от Хенри, а от друга страна, и двамата отричат да са се познавали изобщо.

3. Можела е да умре от странна болест

През 1400-те и 1500-те години странна болест заразявала хората в Англия, а по-късно и на континента, която е била придружена от силно втрисане, главоболие и изпотяване без особена причина и успява да убие заразените в рамките на часове. През юни 1528 г. една от придворните дами на Ан също се разболява от тази болест и Хенри VIII незабавно избягва в провинцията, а Ан е изпратена в къща в Кент, но вече е било твърде късно. Ан и баща ѝ се разболяват и то само благодарение на късмета и застъпничеството на един от най-добрите кралски лекари, двамата са оцелели.

4. Братовчедки – съпернички

Дебатите между него и следващата съпруга на Хенри, Джейн Сиймор, често се превръщаха във физически битки. Въпреки че са втори братовчеди, връзката между Ан Болейн и една от нейните придворни дами Джейн Сиймор не е перфектна. Но това е разбираемо, тъй като Ан подозира, че Джейн има връзка с Хенри VIII. Джейн всъщност не го крие, защото когато кралят ѝ прави подарък с портрет, тя започва да го носи като огърлица. Когато Ан вижда това, тя откъсва бижутата от врата на Джейн толкова яростно, че и двете са ранени. Според съвременни очевидци това не е единственият такъв случай: двете жени често са се карали. Омразата на Ан е оправдана от потомците, тъй като само 11 дни след екзекуцията на 19 май 1536 г. Джейн се омъжва за Хенри.

5. Имал ли е връзка Хенри VIII със сестрата на Ан Болейн

Трейси Борман.

Viasat History

Нейната сестра може да е родила дете на Хенри VIII. Въпреки че Ан е по-разумна и амбициозна от сестра си Мери, се смята, че по-голямата дъщеря Болейн е по-красивата от двете и може би не е изненадващо, че Хенри VIII имал връзка с нея, въпреки че самата Мери е омъжена жена. Тя дарява с две деца съпруга си Уилям Кери, момче и момиче, катои за двете има слух, че Хенри всъщност е техният баща. Въпреки че това никога не е доказано, Джон Хейл, пастор на Ислауърт, например, е убеден, че синът на Мери Хенри Кери прилича на Хенри, но други изследвания показват, че всъщност Катрин Кери, чийто баща е Хенри, има десет законни деца, но само двама от тях са достигнали зряла възраст. Ан Болейн не е много харесвана от публиката, тъй като в очите на мнозина тя е просто узурпатор на трона, но въпреки всичките ѝ капризи, успява да очарова всеки. Тя има същия ефект върху Хенри – поне за известно време, за което в крайна сметка плаща висока цена – с живота си: „Ан Болейн: Арест, изпитание, екзекуция“ разказва историята на една кралица, която е мразена приживе, но по-късно става мъченица.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари