IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джерард Бътлър съди киноцентър "Бояна" за 10 млн. долара

3 август 2021 14 40

Актьорът твърди, че собствениците не са му дали обещаните пари

Снимка: БГНЕС

Само преди седмица Скарлет Йохансон заведе дело срещу гиганта Disney заради общия им филм "Черната вдовица". В документите актрисата твърди, че се е договорила с компанията лентата да бъде пусната само по кината и по този начин да й се изчислят парите, които тя ще добави към заплатата си. От Disney обаче пуснаха "Черната вдовица" не само на големия екран, но и в платформата Disney+, откъдето филма е спечелил допълнителни 60 млн. долара. 

Сега друг актьор тръгва по стъпките на Йохансон и това е Джерард Бътлър. Звездата реши да подаде иск срещу продуценски компании, които са собственици на киноцентър "Бояна". Причината е неизплатени печалби след огромния успех на "Код: Олимп", който излезе през 2013 година. Според Бътлър, компанииите Nu Image, Millennium Media и Padre Nuestro Productions никога не са имали намерението да му платят нетните печалби. Филмът успя да спечели около 170 млн. долара, но актьорът твърди, че все още не е видял и цент от това. 

Бътлър допълва, че продуценските компании Nu Image и Millennium в момента са в лоши отношения с Гилдията на американските режисьори заради пенсионни плащания. В иска се казва още, че собствениците на "Бояна" са направили "всеобхватна, предварително обмислена схема", за да укрият пари и умишлено да лишат Бътлър от нетната печалба, като споразуменията с дистрибуторите са структурирани така, че не трябва да се отчитат всички брутни приходи. 

"Продуцентите са спечелили десетки милиони долари от "Код: Олимп", но отказват да платят на Бътлър дори и цент от тази печалба, която всъщност са му обещали в договора. Бътлър отказва да толерира поведението на обвиняемите и техните неправомерни действия. Бътлър работи с тях, за да създаде успешна филмова поредица. Той настоява да получи своя дял", се казва в иска, подаден в съда в Лос Анджелис. 

Според договора, Бътлър трябва да получи 10% от нетните приходи, както и 6% от брутните вътрешни приходи, които възлизат на над 70 млн. долара, в допълнени към 12% от световните брутни приходи, възлизащи на над 35 млн. долара. Продуценската му компания също така е имала право на 5% от нетната печалба, а актьорът е трябвало да получи определени бонуси, когато филмът премине определена боксофис граница. 

Искът твърди, че Бътлър е получил неродовни счетоводни отчети от производителя и че актьорът е възразил на тези документи. Той е наел одитор, който е установил, че вътрешните приходи са занижени със 17.5 млн. долара, а приходите на продуцентите са занижени с 12 млн. Актьорът иска да получи 10 млн. долара, които смята, че му се полагат. 

Засега от Millennium не са отговорили на тези обвинения. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари