IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайната на Джерард Бътлър за стегнато тяло: Режимът 300

29 май 2020 14 30

Актьорът споделя как е влязъл във форма за ролята на цар Леонид

БГНЕС

Джерард Бътлър е един от най-търсените ергени на Холивуд. През ноември тази година той ще стане на 51, но все още има жени, които го преследват по улиците и искат да го видят само по мускули. През годините са го свързвали с актрисите Камерън Диас, Линдзи Лоън и Дженифър Анистън. Въпреки множеството си връзки, той все още не се решава да мине под венчило и явно това положение му харесва. 

Той е познат на българската аудитория не само с ролите си, но и заради това, че често посещава страната ни за снимки и обожава нашата природа. Дори преди няколко години си осинови куче от София, което продължава да отглежда с много любов. 

„Това е Спарта!“

„Това е Спарта!“. Тези думи изрича холивудската звезда при запалването на олимпийския огън в Гърция. Той бе в нашата съседка в средата на миналия месец, за да участва в ритуала, който предшества Олимпийските игри. Подобно на други спортни мероприятия, те бяха отменени заради пандемията.  Актьорът, изиграл цар Леонид във филма „300“, си припомни култовата сцена от продукцията, заради която се наложи да влезе отново във форма. 

Заради филма започва усилени тренировки

Джерард Бътлър разкрива, че обича да тренира в любимата си зала в Лос Анджелис – „Unbreakable Performance Center“. Там ходят много боксьори и футболисти, които го мотивират с постиженията си. 

„Обикновено тренирам четири или пет пъти седмично. Правя комбинации от различни видове упражнения и разтягания. Предпочитам да използвам ленти и по-леки тежести в днешно време, но когато трябва да стана по-силен за новия си филм, вдигам повече“, обяснява той пред „Cntraveller“.

Актьорът споделя, че отишъл на кастинг за филма „300“ и много се зарадвал, когато го избрали, но след това му се стъжнило, защото установил, че ще трябва доста да се поизпоти в залата, за да оформи плочките на цар Леонид. 

„Тренирах в продължение на осем месеца – четири преди да започнем да снимаме и четири месеца докато текат снимките. Всичко това в продължение на шест часа всеки ден“, спомня си той. 

В един момент интензивните тренировки се превръщат в негово ежедневие. „Използвах това обучение, за да работя върху героя си, цар Леонидас, да постигна неговата енергия, сила, непобедимост..“. 

Как се променя хранителният му режим? 

Преди да почне своята „спартанска трансформация“, той си позволява някои вредни храни. Споделя, че когато пътува, се отпуска и яде повече, най-вече неща от сорта на пържени картофи, пържоли и сладки пудинги. Освен това има слабост към италианската храна, голяма част от която заемат пиците и пастата. Но получавайки ролята, той трябва да се раздели с тях. 

„Това беше наистина досадно, защото имаше две маси на снимачната площадка – една за 300-те момчета и една за екипа“, казва той и уточнява, че тортите и вкусните картофки му били забранени, като за сметка на това трябвало да похапва моркови, хумус и да пие протеинови шейкове. 

Преди и по време на снимките, той се придържа към по-здравословно хранене, като набляга на протеините, за да има достатъчно енергия и да помогне на мускулите си да се възстановят по-бързо. Започва да ограничава мазното месо в менюто си и го замества с пилешко и месо от пасищни животни. За да си набавя достатъчно витамини и минерали, той приема много пресни плодове и зеленчуци. 

Примерно меню на Джерард Бътлър за един ден:

Основното правило, което той следва, е да се храни начесто, но с по-малки порции. 

Закуска: овесени ядки с ябълки, бъркани белтъци със зеленчуци, нискомаслено кисело мляко и филийка пълнозърнест хляб; 

Снак: 1 шепа ядки микс 

Обяд: Сандвич с пуешко, пълнозърнест хляб и сурови зеленчуци 

Снак: Протеинов бар, банан

Вечеря: Пиле на скара, кафяв ориз, зеленчуци, ягоди и нискомаслено кисело мляко за десерт. 

Снак: шепа ядки микс и 1 протеинов шейк. 

Режимът „300“

За да заприлича на истински спартанец, той трябва да започне високоинтензивни тренировки и да изпита силата си до краен предел. Режимът му се нарича така, защото се състои от 300 повторения, които той и колегите му трябва да направят. 

Благодарение на изтощителните тренировки без почивка между повторенията, Джерард успява да извае тялото си така, както иска екипът на холивудската продукция. За това му помага инструкторът и световноизвестен катерач Марк Туайт, който изготвя специална спартанска програма, която нарича „300 повторения“ или „Режимът 300“, но за звездата тя е „7-те кръга на ада“. В нея той включва бягане на дълги разстояния, гимнастика и изключително трудни силови натоварвания.

В подготовката на Бътлър се включва и културистът Марк Туайт, който има за цел да му помогне да изгради мускулна маса. Така актьорът редува високоинтензивни и по-леки упражнения, много кардио, вдигане на тежести и същевременно се учи как да се бие (5 дни в седмицата по 2 часа). 

Той прави 7 последователни упражнения без почивка: 

1. Издърпване на хоризонтална лента (25 повторения)

2. Мъртва тяга 65 кг (50 повторения)

3. Лицеви опори (50 повторения)

5. Хвърляне на автомобилна гума (50 повторения, при тегло 60 кг)

6. Бенч преса с дъмбел 16 кг (25 повторения за всяка ръка)

7. Скок на платформа с височина 60 см - 50 пъти

Общо: 300 повторения

След близо 4 месеца холивудската звезда заяква и свиква с упражненията, но получава пренатоварване, при което тялото му не може да се възстанови напълно след всяка тренировка. По време на снимките той изпитва силна болка в мускулите и ставите, като ползва услугите на най-добрите масажисти. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от paljm (@paolami81) на

Как поддържа формата си след филма? 

Джерард Бътлър споделя, че не е от най-големите привърженици на здравословния начин на живот и след „300“ отново се е върнал към някои свои вредни навици. Давайки си около 8 месеца почивка, все пак той се връща във фитнеса. Освен това спира цигарите и ограничава алкохола, заради което може да качи килограми, ако не спортува. 

Освен че спортува до 4 пъти седмично, той ходи на конна езда, играе футбол и обича да кара водни ски, с които също поддържа формата си. Споделя още, че сега не спазва диета, но се опитва да яде колкото се може по-малко бързи храни. Обича и да се разхожда с кучето. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари