IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„One Does Not Simply...“ – историята зад най-известното меме в социалните мрежи

10 септември 2021 14 30

Благодарение на това Шон Бийн е известен сред млади и стари

Източник: https://knowyourmeme.com

Неизчерпаемите вариации на речта на Боромир „Един човек просто...“ от филма „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“ заливат социалните мрежи повече от десетилетие, но историята зад мийма до голяма степен остана в сянка.

Произходът на мийма идва приблизително от средната част на филма. След като Фродо Бегинс (Илайджа Ууд) стига до Ривендел, лорд Елронд (Хюго Уивинг) свиква съвет, който да определи какво да се прави с всемогъщия Пръстен. Докато само огньовете на връх Дум (откъдето е изкован) могат да го унищожат, Боромир (Шон Бийн) е скептичен към шансовете за успех.

„Човек не може просто да влезе в Мордор. Неговите черни порти се пазят не само от орки. Там има зло, което никога не спи. Голямото око винаги гледа. Това е безплодна пустош, осеяна с огън, пепел и прах. Самият въздух, който е там, е отровна пара. Дори и с десет хиляди мъже не може да влезете. Това е пълна лудост“, казва Боромир на насъбралите се мъже.

Неговият възвишен, но потресаващ език, съчетан с незабравимия акцент на Бийн, прави пренебрежителната оценка на Боромир за шансовете за успех идеалния обект за създаването на миймове. Но всъщност историята зад тази сцена е също толкова интересна, колкото и самата реч.

Преди няколко дни актьорът Джош Гад събра голяма част от актьорите и екипа на „Властелинът на пръстените“ за поредицата си в YouTube. Сред тях бяха Илайджа Ууд, Шон Астин, Орландо Блум, Иън Маккелън, режисьорът Питър Джаксън и Шон Бийн. Гад веднага зачекна темата за известните миймове с Боримир, които бяха доста познати на актьора, изиграл персонажа. Бийн отново прочете известната си реч, което предизвика смях и аплодисменти от колегите му.

След изчитането на написаното, режисьорът Джаксън разкри каква точно е историята зад сцената, която не спира да вдъхновява социалните мрежи. „Тази цялата сцена, която Шон трябваше да изнесе пред Съвета на Елорд, беше написана предната вечер. Беше доста дълга и я дадохме на Шон в момента, в който той пристигна на снимачната площадка. Това, което той направи, и аз смятам за невероятно умно, е да си принтира речта на малко листче и да го залепи за коляното си. През цялото време беше на коляното му“, разказва Джаксън.

По едно време в сцената се вижда как Боромир навежда глава, сякаш отчаян от шансовете за победа над злото, но сега по-скоро си мислим, че всичко това е било с цел поглеждане на „пищова“, който Бийн е имал на коляното си. Казано в стила на Властелина „Един човек просто не може да запомни толкова дълга реч за една нощ“.

Мийма с Мордор започва да се върти в социалните мрежи през 2014 година, стартирайки със снимка, на която Боромир е поставен в кола. Публикацията е озаглавена „Един човек не може просто да шофира до Мордор“. След това се създава истинска вълна от нови и нови миймове, които заливат социалните мрежи и до днес.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари