IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 години след смъртта му: Песен на Джон Ленън може да види бял свят

1 октомври 2021 14 40

Дали наистина ще чуем нещо ново от покойната легенда

Снимка: Getty Images

Повече от 40 години след смъртта на Джон Ленън, негова песен отново може да зазвучи в ушите на неговите фенове. По-точно в тези на един късметлия, който е спечелил специален търг.

33-минутна касета, записана през 1970 година и съдържаща нечуваната песен Radio Peace, както и интервю с Ленън и Йоко Оно, беше продадена на търг във вторник за близо 59 хиляди долара. Тя е била записана в колежа New Experimental в Дания на 5 януари, 10 години преди Ленън да бъде застрелян в Ню Йорк на 40-годишна възраст.

Джон Ленън

Снимка: БГНЕС

На срещата са присъствали само десетина души, включително малка група журналисти и четирима 16-годишни студентки, които са дошли след официалната пресконференция. Младежите са искали да си поговорят с фронтмена на Бийтълс и да запишат няколко негови думи за училищния вестник. „По това време Ленън говори за причините да е в колежа и как всеки от нас може да допринесе за световния мир. Има разговор относно дължината на косата му, за микро-макро диетата на него и Йоко, какво е да пееш с Бийтълс и важността да се пречупи изображението на групата“, пише в описанието на касетата.

В един момент Ленън за кратко свири и пее песента Radio Peace, която така и не е пусната на пазара. Той е помолен от студент да свири на китара и дори изпълнява Give Peace a Chance. Според аукционната къща, която е направила търга, песните са с леко променена версия в интервюто. По това време Бийтълс вече са се били разделили и са записали последния си албум през август 1969 година.

Ленън и Оно са били в Дания по лични причини от декември 1969 година, тъй като Йоко се е опитвала да обсъди бъдещето на дъщеря си Киоко с бившия си съпруг Антъни Кокс, който се е бил преместил в страната. Киоко също е била там по време на интервюто. „Атмосферата беше много спокойна, може би защото интервюто беше след официалната пресконференция. Снимките показват Йоко, Ленън и Киоко да седят на дивана, а краката им са вдигнати върху масичката за кафе“, пише още в описанието.

Джон Ленън

Снимка: БГНЕС

Освен касетата, в търга са били включени 19 цветни и 10 черно-бели снимки и на всички, без една, присъства Ленън. Очаквало се е записът да се продаде за около 47 хиляди долара, но достига цена с 10 хиляди повече.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари