IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирстен Дънст за неравностойното заплащане в „Спайдър-мен“

20 ноември 2021 12 00

Актрисата играе Мери Джейн в първите три филма за Човека паяк

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Преди две десетилетия филмът „Спайдър-мен“ беше най-печелившият филм за супергерои. Но заплащането на една от главните му актриси не е било чак толкова печелившо.

В ново интервю пред Independent Кирстен Дънст, която играе Мери Джейн през 2002, 2004 и 2007 година и си партнира с Тоби Магуайър, разкрива за заплатата си във филма и колко различна е била тя от тази на колегата ѝ, изиграл Спайдър-мен. „Разликата между двама ни беше огромна. Тогава не мислех за това. Приемах го, защото все пак Тоби беше Спайдър-мен“, казва актрисата в интервюто.

В продължението обаче Дънст разбира, че вселената на Човека паяк не се върти само около него, но и около Мери Джейн. Това се вижда и с излизането на плаката за втория „Спайдър-мен“, на който, освен Тоби Магуайър, е и Кирстен. Актрисата обаче не разкрива дали това е променило заплащането ѝ. Говорители на Магуайър, както и представители на Marvel все още не са коментирали изказването на Дънст.

Това обаче не е първият път, в който актриса говори открито за разликата в заплащането между нея и мъжки колега. „Досега в кариерата ми се е налагало моите колеги мъже да режат от заплатата си, за да мога аз да бъда наравно с тях“, казва Ема Стоун пред списание Out през 2017 година. Интересното е, че тя също влиза в ролята на любима на Спайдър-мен, но като Гуен Стейси през 2012 и 2014 година. Тогава тя си партнира с Андрю Гарфийлд, който влиза в ролята на Човека паяк.

Стоун допълва, че не е молила колегите си да намаляват заплатата си, а те са го правили по свое желание, защото са сметнали, че така е правилно. „Ако моят колега, който има по-висока пазарна цена от мен, но смята, че сме равни, си намали заплатата, за да мога аз да я достигна, това променя моята пазарна цена и променя живота ми“, казва актрисата. Тя обаче не спомена за кои филми точно става въпрос и дали е имала проблем със заплащането по времето си в „Спайдър-мен“.

Мишел Уилямс и Марк Уолбърг също се включиха в дебата през 2018 година, когато беше съобщено, че актьорът е получил допълнително 1,5 млн. долара над уговорената си заплата за презаснемането на сцени от „Всичките пари на света“. За същата работа Уилямс е получила само 1000 долара. В този момент и двамата са били представлявани от една и съща агенция, а Мишел получава номинация за „Златен глобус“ за представянето си във филма.

Това накара Марк Уолбърг да излезе с официално изявление, в което казва, че ще дари парите на движението Time's Up и неговия адвокатски фонд, който се стреми да подкрепя всички, които са били жертви на сексуално насилие или тормоз по време на работа. „На 100% подкрепям равното заплащане и дарявам 1,5 млн. долара на Time's Up на името на Мишел Уилямс“, каза още актьорът.

Неравностойното заплащане между мъже и жени в Холивуд е една от основните теми през последните години. Постепенно все повече продуцентски компании осигуряват близки или почти еднакви заплати на своите актьори и актриси.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари