IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рита Морено на 90 и напът да пренапише историята

14 декември 2021 11 00

Само ѝ трябва една номинация за „Оскар“

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Рита Морено може и да е на 90 години, но продължава с пълна сила да изпълнява професионалните си ангажименти.

Носителката на „Оскар“ отпразнува рождения си ден сред най-близките си роднини и приятели само ден след като най-новият ѝ филм излезе на екран. „Уестсайдска история“ направи премиерата си на 10 декември, като Морено не само е една от звездите в него, но е и продуцент. Това е римейк на оригинала от 1961 година, в който Рита играе Анита. Сега, 60 години по-късно, тя се завърна в историята, но този път като Валентина.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

Празненствата за рождения ден са се състояли в дома на актрисата в Калифорния, като говорител казва пред списание People, че присъстващите са били по-малко от обикновено заради продължаващата пандемия. Той допълва, че гостите са били съставени от 14 от най-близките роднини и приятели на Морено, включително и авторката Ейми Тан.

Всички присъстващи са се редували да се шегуват с рожденичката, а партито е било тематично и на него са се сервирали ястия само от средиземноморската кухня.

Преди това Морено е направила още едно парти в Ню Йорк, на което е поканила приятелите си от източното крайбрежие. Тогава тя е била в Манхатън за специална премиера на „Уестсайдска история“. Според говорител на звездата, събитието е било организирано от дъщерята на Рита – Фернанда Фишър. Гостите са включвали различни представители на театралното изкуство и киното, както и двамата внуци на Морено – Джъстин и Камерън. Всички присъстващи са получили тениски, на които е било изписано „Отбор Морено“ от едната и „Разбиваме 90-те“ от другата страна.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

В неделя пък Рита е отпразнувала за трети път рождения си ден със специална прожекция на „Уестсайдска история“, която е била направена по време на филмовия фестивал в Сан Франциско. Тя представи филма и отговори на няколко въпроса от публиката. Също така, местният театър в Оринда, Калифорния, който е притежание на актрисата, смени надписите си и изписа „Честит рожден ден, Рита Морено“.

В изявление до Deadline Морено зачекна темата за юбилея си и какво е чувството да си живял девет десетилетия.

„Не се чувствам по-различно. На пръв поглед, нищо не се е променило. По-стара съм и съм дълбоко благодарна, че съм тук. И безспорно сега се чудя какво следва след „Уестсайдска история“. И всеки, който ви каже нещо друго, е лъжец“, категорична е актрисата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

Освен че отбеляза 90-ия си рожден ден, Морено може да влезе в историята на наградите „Оскар“ с последната си роля. Актрисата е първата и все още единствената латиноамериканка, която печели златната статуетка за играта си като Анита в „Уестсайдска история“ през 1961 година. Сега тя отново може да попадне в списъците, но този път като Валентина.

Номинация за Морено ще означава пренаписване на историята. Ако попадне сред претендентите, тя ще бъде най-възрастният номиниран актьор в историята на наградите „Оскар“, побеждавайки Агнес Варда, която е на 89 години, когато се сдобива с тази чест. Ако пък Рита успее и да победи, тя ще се превърне в най-възрастния победител, както и в първия актьор, който печели награда за различна роля в римейк на филма, заради който е спечелил първия си „Оскар“.

Последно, но не и по важност, Катрин Хепбърн държи рекорда за най-дълга пауза между спечелването на „Оскар“ – 48 години. Ако Морено грабне статуетката през 2022 година, тя ще е чакала за нея 60 години.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

„Уестсайдска история“ вече е в кината.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари