IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спилбърг прави телевизионен сериал за Наполеон Бонапарт

23 февруари 2023 11 00

Режисьорът разказа за проекта на Берлинале, където взе „Златна мечка“ за цялостно творчество

Снимка: БГНЕС

Режисьорът Стивън Спилбърг се заема с нов проект. Става въпрос за минисериал по сценарий на Стенли Кубрик за Наполеон Бонапарт.
Историята ще е разказана в седем епизода и ще може да се гледа по HBO.

Това разказа самият Спилбърг по време на специална пресконференция на Берлинале. На фестивала той взе „Златна мечка“ за цялостно творчество.

Всъщност не за първи път Спилбърг работи по проект на Кубрик. Такъв е случаят и с „Изкуствен интелект“. В новия сериал участие взимат и вдовицата на Стенли Кубрик и нейният брат – Кристиане Кубрик и Иън Харлан.

Идеята на Спилбърг да направи проект за Наполеон е поне от 2013 г., припомня Deadline, но сега вече е обявено официално началото на проекта.
На Берлинския филмов фестивал Стивън Спилбърг направи трогателна препратка към холокоста и продължаващите опити на страната да се изправи лице в лице със собственото си минало в името на изцелението.

Речта на Спилбърг предизвика овациите на публиката, до него на сцената беше и фронтменът на U2 Боно, който именно представи и режисьора.
Режисьорът на „Извънземното“ заяви, че отличието е от особено значение за него, защото е еврейски автор. Той спомена и автобиографичния си филм „Семейство Фейбълман“, за който е номиниран за „Оскар“.

„Бих искал да вярвам, че това е малък момент в много по-големи, продължаващи усилия за излекуване на счупените места от историята – това, което евреите наричат тикун олам, поправянето и възстановяването на света.

„Обратното на справедливостта не е несправедливост. Обратното на справедливостта е забравата. Помирението е възможно само когато си спомним какво се е случило.“, добави той в речта си и продължи:
„Германският народ показа, че е готов да прочете историята на своята страна, да се изправи срещу нейните уроци относно антисемитизма, фанатизма и ксенофобията, предвестници на Холокоста“, каза Спилбърг.

„Други страни, включително моята, могат да научат много от смелата решимост на германския народ да действа, за да попречи на фашистите да завземат властта. Един народ може да се нарече справедлив само ако се откаже от удобната амнезия, която изкушава всички ни.

След 20-ти век може би никоя нация не трябва да се ласкае или да се заблуждава, че заслужава да бъде наречена Справедлива. Но не трябва да отричаме възможността за справедливост. Не трябва да спираме да я преследваме. Това преследване е нашата най-добра надежда за намиране на смисъл в живота.“

Режисьорът също каза, че възнамерява да продължи да прави филми толкова дълго, колкото може. Баща му е живял до 103 години, така че гените са там – и че възнамерява да се върне към по-страшните филми, които е режисирал по-рано в своята кариера.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари