IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навръх 24 май Георги Господинов и "Времеубежище" спечелиха престижната награда "Букър"

24 май 2023 08 00

Това е първа такава награда за български роман

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Прекрасна новина навръх 24 май - Георги Господинов и романът му "Времеубежище" донесоха на България престижната награда "Букър". Това е първо подобно отличие за наш писател, а церемонията беше проведена в Лондон във вторник. 

Господинов стана победител в категорията за най-добра преводна литература, като английският превод на "Времеубежище" е направен от Анджела Родел. Българският роман успя да победи други пет издания, включително "Евангелието според Новия завет" на Мариз Конде, "Кит" на Чун Мйънг Гуан, "Здраво стъпил" на Гауз, "Мъртвороден" на Гуадалупе Нетел и "Скала" на Ева Балтазар. 

Наградата "Букър" е една от най-престижните в литературния свят и се връчва от 1969 година. Първоначално се раздава само за романи, написани на английски език, но от 2005 година насам се създава и Международната наград "Букър", за която могат да се борят автори от цял свят. Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата-отличник. До този момент отличени автори с "Букър" са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс. 

Георгри Господинов е първият български писател, който е номиниран и печели "Букър". Романът "Времеубеждище" е трети в колекцията му след "Естествен роман" и "Физика на тъгата". Върху последния Тео Ушев създаде анимация, която влезе в краткия списък за наградите "Оскар" през 2020 година. За съжаление, наградата така и не попадна в български ръце, но постижението на аниматора ще се помни дълго.

"Времеубежище" разказва за героя Гаустин, който създава клиника в Швейцария и обещава да лекува пациенти с Алцхаймер, пресъздавайки всяко предишно десетилетие в невероятни детайли. Постепенно терапията започва да набира огромна популярност и към клиниката се насочват не само болни, но и здрави хора, които търсят убеждище от реалността. Миналото обаче крие своите опасности, за които никой не подозира. 

Георги Господинов беше лично в Лондон, за да получи наградата си и не забрави да спомене за днешния празник в България. Той описа 24 май като своя любим национален празник, защото тогава се празнува езикът и чудото, което е той. 

"Стига да разказвате истории, вие все още сте живи. Докато разказваме историите си и тези на другите, още сме живи. Историите ни създават живот, това е чудото на литературата. Благодаря ви и продължете да разказвате историите си", каза още авторът пред публиката в залата. 

За още новини от света на звездите и културата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари