IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 Жюстин Трие взе "Златна палма" в Кан

29 май 2023 14 40

Ето и останалите победители

Снимка: БГНЕС

Жюстин Трие спечели голямата награда на 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан за филма „Анатомията на едно падане“. Така тя стана третата жена-режисьор, спечелила "Златната палма" на международния кинофорум, като победи 20 други филма, които се състезаваха за голямата награда.

Трие нарече "изненадващо" това, че е едва третата жена, която печели, и заяви, че решението е обнадеждаващо за бъдещето. "Ние сме в зората на дълбоки промени в това отношение", каза тя след победата.

Трие използва речта си за наградата, за да разкритикува начина, по който протестът срещу пенсионните реформи във Франция "беше отричан и потискан по шокиращ начин", и заяви, че трябва да се даде повече пространство на младите режисьори, за да могат да правят грешки и да започват отначало, предаде Reuters.

Трие вече е била номирирана през 2019 г. за "Сибила", спечели наградата пред режисьори ветерани като Хирокадзу Коре-еда, Кен Лоуч и Вим Вендерс, които имат зад гърба си поне една "Златна палма".

Тя се присъединява към новозеландката Джейн Чемпиън и французойката Джулия Дюкурно,като едва третата жена, спечелила конкурса, в който тази година участваха рекордните седем жени режисьори.

Джейн Фонда, която представи наградата, заяви, че един ден ще бъде нормално жените да печелят, а не историческо явление. "Предстои ни дълъг път. Но все пак трябва да празнуваме промяната, когато тя се случи", каза филмовата икона и активистка.

Голямата награда, втората по големина след "Златната палма", бе присъдена на филма "Зона на интерес" на британския режисьор Джонатан Глейзър, разказващ за семейство, живеещо в непосредствена близост до Аушвиц."Толкова е важно филмът да излезе на бял свят и да се надяваме, че ще има ефект и ще накара хората да говорят за темите, които са заложени във филма", каза Глейзър след победата.

Отличието за най-добра режисура отиде при Чан Ан Хунг за "Страстта на Доден Буфан с Жулиет Бинош и Беноа Мажимел. Финландската кинозвезда Аки Каурисмаки взе приза на журито за най-новия му филм "Паднали листа".

"Чудовище" на Хирокадзу Корееда. взе отличието за най-добър сценарий в лицето на Юджи Сакамото. Най-добър актьор стана японеца Коджи Якушо, а най-добра актриса - Мерве Диздар за филма на Нури Билге Джейлан.

За още новини от света на звездите, модата и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари