IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата книга за Ейми Уайнхаус включва непоказвани досега снимки и лична бележка

22 август 2023 08 40

12 години след смъртта на певицата, семейството ѝ я почита с биография

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

С обемната коса, крилатата очна линия и множеството татуировки, Ейми Уайнхаус можеше да бъде разпозната навсякъде и неслучайно бе наричана една от най-емблематичните фигури в музиката. За съжаление, изпълнителката си отиде от този свят едва на 27 години, оставяйки след себе си хитове като Rehab, Back to Black и Tears Dry on Their Own.

Сега, 12 години след смъртта ѝ, семейството ѝ разкрива още една непоказвана страна на носителката на „Грами“. Новата книга с името „Ейми Уайнхаус: С нейни думи“ ще разказва за момичето, което никой, освен най-близките ѝ, не е познавал. За дъщерята и сестрата, която е имала мечта да стане известна певица, но в същото време не е била напълно готова за огромната слава и постоянното преследване от папараци и фенове.

Този път книгата няма да бъде типичната биография. В „Ейми Уайнхаус: С нейни думи“ по-скоро ще видим непубликувани досега снимки, писания от лични дневници и ръчно написани писма, изпратени до различни хора в живота на певицата. Очаква се книгата да бъде издадена на 29 август, само няколко дни преди рождения ден на Ейми, на който тя трябваше да навърши 40 години.

„Винаги сме искали светът да познава истинската Ейми, откъде е тръгнала и какво я е вълнувало. Във всички аспекти тя беше просто нормално еврейско дете от Северен Лондон, което правеше неща като другите нормални деца, ходеше на уроци по драма, обичаше баба си, майка си и баща си, обичаше брат си“, казва бащата Мич Уайнхаус.

Част от приходите от продажбата на книгата ще бъдат пренасочени към фондацията „Ейми Уайнхаус“, която е създадена от семейството преди 12 години, точно на 14 септември, което е и рожденият ден на певицата. Тя умира от случайно отравяне с алкохол. Фондацията е насочена към обучението на млади хора относно опасността от наркотиците и алкохола, както и цели да помогне за възстановяването на тези, които се борят с различни зависимости.

72-годишният Мич се надява новата книга да предостави на хората истински поглед към личността на дъщеря му. „Тя беше лоялен и щедър приятел. Винаги помагаше на всеки. Просто прекрасен човек, който виждаше само най-доброто у хората“, казва той.

В предговора майката и бащата на певицата пишат, че песните сами са идвали при дъщеря им. „От време на време сякаш една лампичка светваше в главата ѝ. Тя изчезваше на тихо място за някакво време и измисляше няколко акорда. Така се появяваше песен, а след това и цял албум“, пише в началото на книгата.

Мич често я питал как успява да се справя толкова добре с измислянето на песни и музика, а Уайнхаус му отвърнала, че всеки може да го направи. „Само че не всеки може. Това беше Ейми – тя не разбираше точно колко брилянтна беше. В едно интервю казва за майка си, „Мислех, че всеки може да пее, докато не чух мама“, пише още в книгата.

Майката и бащата допълват, че смъртта на дъщеря им ги е накарала да се разровят из нещата ѝ, където са намерили дневници и рисунки от ранното ѝ детство. Така са започнали да разбират много повече за характера ѝ, както и че неглижираното ѝ поведение е било само фасада, под която тя е развивала един огромен талант.

Адел: Ако не беше Ейми Уайнхаус, нямаше да съм звезда

Булимията убила Ейми Уайнхаус

Бащата на Ейми Уайнхаус иска 10 милиона лири от Гага

Най-големият хит на Уайнхаус – Rehab – е написан след разговор, който певицата е имала с баща си. Тя пристига в дома му с тогавашните си мениджъри, Ник Годуин и Ник Шимански, като и двамата са били загрижени за пиенето ѝ и са искали да я заведат в клиника за професионално лечение. „Не искам да ходя, татко! Нямам свободни 90 дни!“, казала тя на Мич.

Няколко години по-късно този разговор е филтриран през творческия ум на Ейми, пренареден и озвучен, за да се превърне в един от най-големите хитове на всички времена. Родителите ѝ пишат, че тя често е вадила откъси от една песен, за да ги премести в друга, създавайки нови истории.

Мич и Джанис пишат, че най-голямата им тъга е, че няма да чуят песните, които Ейми е можела да продуцира и напише през годините. По думите им, след Back to Black, тя не е била в състояние да се занимава с музика, нито пък да продължи с живота си по начина, по който го е правила преди. Те намират дневник, част от който включват в книгата.

В него пише с почерка на Ейми: „Основно имам тази мечта да бъда известна, да работя на сцената. Това е амбицията на живота ми. Искам хората да чуят гласа ми и просто да забравят за проблемите си за пет минути. Искам да е запомняща за това, че съм себе си“, пише певицата, когато е още тийнейджърка.

Родителите ѝ пишат, че дъщеря им сбъдва мечтата си, но след това започва да разбира каква е цената на славата. По думите им, вместо да бъде себе си, тя е трябвало да се съобразява с емблематичните си елементи във визията, включително и обемната ѝ прическа. „Тя знаеше, че не може да се върне към човека, който е била преди“, казват те.

Биографията „Ейми Уайнхаус: С нейни думи“ излиза на книжния пазар на 29 август.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари