IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивуд оцеля, филми ще има – актьорите спират със стачката си

9 ноември 2023 14 50

SAG-AFTRA постигна споразумение с големите студиа

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Холивуд победи, киното ще оживее, а актьорите постигнаха своето!

Според The Hollywood Reporter и Variety, стачката на SAG-AFTRA приключи днес, след като представителите ѝ са постигнали споразумение със Съюза на филмовите и телевизионните продуценти. За официален край на недоволството бе обявен 12:01 часа в четвъртък, след като всичко започна на 14 юли. От SAF-AFTRA са одобрили споразумението с единодушие и се очаква сделката да бъде приета в националния борд на съюза в петък за официално одобрение. 

Много актьори споделиха реакциите си в социалните мрежи. Алек Болдуин публикува видео в Instagram с надпис „Стачката на SAG-AFTRA приключи. Поздравления за всеки човек, от двете страни, който е отговорен за това страхотно събитие“. Роузи Перес допълни в Туитър „Не мога да повярвам! УРА! Стачката приключи!!!“. 

Октавия Спенсър сподели скрийншот на новинарска статия в Instagram и написа „Готови за работа сега, след като стачката приключи! Поздравления и благодаря на нашия комитет за преговорите! Горда съм, че бях солидарна с всички членове на SAG през последните 118 дни“. 

SAG-AFTRA, което представлява Гилдията на филмовите актьори и Американската федерация на телевизионните и радиоартисти, първоначално обяви, че е инициирала стачка след неуспешни преговори за нов договор с холивудски студиа на 13 юли, малко повече от месец след началото на преговорите. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAG-AFTRA (@sagaftra)

Актьорите искаха по-добри условия за компенсации и доходи, след като възходът на стрийминг услугите и усложненията, произтичащи от стрийминг модела, допринесоха за спад в заплатите и плащанията за повторно излъчване на филми и сериали. Те също така търсеха защита срещу въздействието на изкуствения интелект върху тяхната работа. 

След като членовете на SAG гласуваха с 97,91% в подкрепа на решението за стачка на 5 юни, президентът на Гилдията, Фран Дрешър, публикува изявление, в което казваше „Заедно сключваме лакти и в единство изграждаме нов договор, който зачита нашия принос в тази забележителна индустрия, отразява нов дигитален и стрийминг бизнес модел и пренася всички наши опасения за защита и ползи в настоящето! Браво, SAG-AFTRA, ние сме заедно в това, за да го спечелим!“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAG-AFTRA (@sagaftra)

Дрешър също така сподели скрийншот на съобщението в The Hollywood Reporter за приключване на стачката. За заглавие тя добави „Ние го направихме!!! Сделка за милиарди долари! 3 пъти повече от последния договор! Навсякъде беше пробита нова почва! Поздравления за членовете на Aftra за това, че устояха и издържаха тази историческа сделка!“.

След обявяването на стачка, множество актьори се включиха в протестните действия, излизайки на улиците пред големите продуцентски студиа. 

Стачката на актьорите – Манди Мур твърди, че е работила за по-малко от долар

Фран Дрешър поведе холивудските актьори на бунт

Приятел в нужда – Скалата направи историческо дарение за стачкуващите актьори

Някои от най-големите имена в Холивуд пък дариха по 1 милион долара на фондацията на SAG-AFTRA за внезапна финансова помощ, която помага на работещите в индустрията. Сред дарителите бяха Джордж и Амал Клуни, Дуейн Джонсън, Мерил Стрийп, Дженифър Лопес, Бен Афлек, Опра Уинфри, Джулия Робъртс, Мат и Лусиана Деймън, Леонардо ди Каприо, Хю Джакман, Райън Рейнолдс, Блейк Лайвли, Никол Кидман и Арнолд Шварценегер

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Dobrev (@nina)

От своя страна, Гилдията на сценаристите, която започна стачка два месеца преди актьорите, постигна споразумение с продуцентите през септември. Стачните действия продължиха повече от 140 дни, тъй като профсъюзът, представляващ сценаристите на развлекателни филми, работещи в областта на киното, телевизията, новините и онлайн медиите, поиска по-добро заплащане и по-добри условия по отношение на други ключови точки, включително ангажименти за персонал и продължителност на наемане на работа. 

Сделката на Гилдията беше сключена с AMPTP, която представлява студиа като Netflix, Amazon, Apple, Disney, Warner Brothers, Discovery, NBC Universal, Paramount и Sony, след като двете групи се срещнаха лице в лице на 20 септември и отново онлайн на 24 септември. 

Приключването на актьорската стачка означава, че Холивуд отново ще се задвижи, ще започнат снимки и промоции на нови филми, както и наградният сезон ще е в ход. Всичко това беше замразено до този момент, тъй като, според правилата, никой представител на SAG-AFTRA не може да участва в промоционално турне или да снима филм, докато стачните действия са в ход. Именно затова и наградите „Еми“ бяха преместени за другата година. 

За още новини от света на звездите и киното последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари