IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Опенхаймер“, „Клети създания“ – фаворитите на „Златен глобус“

8 януари 2024 17 50

Кой взе големите награди?

Килиън Мърфи и Робърт Дауни - Джуниър със статуетките си за "Опенхаймер".Снимка: БГНЕС

Раздадоха престижните награди „Златен глобус“. Церемонията на 81-вите награди се проведе в хотел „Бевърли Хилтън“ с водещ Джо Кой, а големият победител се оказа „Опенхаймер“ с най-много отличия.

Филмът беше обявен за най-добър в категория драма, а в категория комедия голямата награда взе „Клети създания“.

„Опенхаймер“ получи още отличие за Кристофър Нолан за режисура, Килиън Мърфи взе статуетката за превъплъщението си в бащата на атомната бомба, а неговият противник, изпълнен от Робърт Дауни Джуниър, взе наградата за най-добра мъжка поддържаща роля. Лудвиг Йорансон бе награден за най-добра музика.

„Клети създания“ беше оценен и с изпълнението на Ема Стоун, която получи награда за най-добра женска роля за превъплъщението си на Бела – женски образ на чудовището на Франкенщайн на Мери Шели.

Екипът на

Екипът на „Клети създания“. Снимка: БГНЕС

За най-добра актриса в категория драма, бе обявена Лили Гладстон за изпълнението си във филма на Мартин Скорсезе „Убийците на цветната луна“. Тя стана и първата жена индианка носител на това отличие.

„Барби“ имаше най-много номинации – общо девет, но си тръгна единствено с приза за операторско майсторство и постижения в разпространението. Филмът всъщност спечели наградата за кинематографични и касови постижения – новодобавена категория тази година, която цели да увеличи признанието за успешни в търговско отношение филми.

„Бихме искали да се посветим на всеки един човек на планетата, който се е облякъл и е отишъл на най-великото място на земята – киносалоните“, заяви звездата от филма – Марго Роби.

„Благодаря на „Златен глобус“, че създаде награда, която прославя кинофеновете. Това е филм за Барби, но е и филм за хората. Направихме го за вас, направихме го с любов и ви благодарим, че ни отвърнахте с любов.“, допълни тя.

Нейният колега, Пол Джамати, беше обявен за най-добър актьор в главна роля в драмата The Holdovers. Той играе учител, който е принуден да остане в своя пансион по време на Коледа, за да се грижи за децата, които не се връщат у дома за празниците.

Изкачвайки се по стъпалата към сцената, за да приеме наградата, той се пошегува, че „коленете му са простреляни“, и добави: „С това темпо никога няма да се появя в „Джон Уик 5“.

Джамати заключи, че The Holdovers е филм за един учител: „Цялото ми семейство са учители, всички от поколения назад. Учителите са добри хора, трябва да ги уважаваш, те вършат трудна работа, така че това (наградата) е и за учителите“. Давайн Джой Рандолф получи статуетка за най-добра поддържаща женска роля в „Останалите“.

Френската съдебна драма „Анатомия на едно падане“ на Жюстин Трие спечели „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм. Изненадващо продукцията победи и в категорията за най-добър сценарий творби като „Опенхаймер“ и „Клети създания“. 

В телевизионните отличия триумфира сериалът „Наследници“, който взе „Златен глобус“ за най-добър драматичен сериал. Киърън Кълкин получи наградата за най-добър актьор, а Сара Снук – за най-добра актриса. Матю Макфедиън пък получи за ролята си наградата за най -добър актьор в поддържаща мъжка роля.

Най-добра актриса в категорията поддържаща роля се оказа Елизабет Дебики за участието ѝ в  „Короната“ като тя взе приза вместо Мерил Стрийп за ролята ѝ в „Само убийства в сградата“.

„Златен глобус“ претърпя през годините различни турбулентни периоди. През 2021 г. организацията, която стоеше зад отличията – Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA) предизвика недоволство, заради липса на цветнокожи в състава си. Година по-късно церемонията беше съкратена и дори не беше сигурно, че изобщо отново ще просъществува.

Все пак организацията увеличи броя на членовете си от 90 на 300 през следващите три години.

HFPA беше разпусната, а събитието отиде в ръцете на Eldridge Industries и Dick Clark Productions. Така през 2023 г. церемонията се проведе подобаващо и наградите се считат за началото на сезона на наградите, чиито финал е раздаването на „Оскарите“, които тази година ще се състоят на 10-и март.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари