IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи замериха Мона Лиза с тиквена супа

30 януари 2024 10 50

Всичко се случва пред очите на десетки посетители

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Природозащитници и протестиращи срещу изменението на климата оскверниха най-известната картина в света, хвърляйки върху нея тиквена супа посред бял ден. 

Нападението се случва в неделя, около 10 часа местно време в Лувъра, Париж, когато две дами се приближават до огражденията на Мона Лиза и я замерят с оранжевата течност. Всичко това е направено пред очите на десетки туристи, които в този момент са обикаляли музея, както и пред охраната, която веднага е взела мерки. Картината на Леонардо да Винчи не е била повредена, тъй като е защитена от специално изработено стъкло

Както се вижда от видео, публикувано от BBC в неделя, две дами застават пред хората, наслаждаващи се на Мона Лиза, и изведнъж започват да хвърлят супа към картината. След това те преминават под ограничителните въжета и застават пред картината, за да покажат тениските си, върху които е изписано „Храната отговаря на удара“

Според BBC, дамите са застанали пред творението от 16 век и са казали на френски език „Кое е по-важно? Изкуството или правото на здравословна и питателна храна? Вашата агрокултура е болна. Фермерите ни умират на работа“

Докато протестиращите говорят, охраната реагира доста бързо и поставя черни пана пред тях, за да спре контакта им с останалите посетители. Те също така ескортират туристите далеч от картината и от случващото се. 

Група активисти за устойчивост на храните, наречена Riposte Alimentaire, което се превежда като „Отговор на храната“, пое отговорност за инцидента в поредица от публикации в Х. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ADW (@_artdesignworld_)

В своите публикации групата съобщава, че иска да привлече вниманието към глада във Франция и неустойчивото производство на храни, казвайки че цели „интегрирането на храна в общата система за социално осигуряване“. 

Групата призова за създаване на карта за храна на стойност 150 евро, която да се дава на гражданите всеки месец, за да закупуват необходимите им продукти. 

Фенове на Селин Дион на протест пред Rolling Stone

Протестиращ нахлу на дефилето на Louis Vuitton в Париж

Според Лувъра, инцидентът се е случил в 10:00 часа местно време, а Мона Лиза е била отворена отново за посетители в 11:30. Музеят допълва, че ще подаде жалба срещу нарушителите. 

Рашида Дати, министър на културата на Франция, каза, че „никаква причина“ не може да оправдае нападението над Мона Лиза. „Както всяко едно нещо в нашето наследство, картината принадлежи на бъдещите поколения“, написа тя в Х.

През последните дни в Париж се провеждат ожесточени фермерски протести, призоваващи за прекратяване на растящите разходи за гориво и за опростяване на разпоредбите. В петък недоволните блокираха ключови пътища към и извън Париж. 

Мона Лиза се намира зад обезопасено стъкло от 50-те години на миналия век, когато е била повредена от посетител, който я залял с киселина. През 2019 година от Лувъра съобщиха, че са поставили по-прозрачна форма на бронирано стъкло, за да защитят картината. През 2022 година активисти хвърлиха торта по творението на Да Винчи, призовавайки хората да мислят за Земята. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by yanqi (@yanqi)

Картината е открадната от Лувъра през 1911 година, което предизвиква международна сензация. Винченцо Перуджа, служител на музея, се скрил в шкаф за една нощ, за да открадне Мона Лиза. Тя е намерена две години по-късно, когато крадецът се опитал да я продаде на търговец на антики във Флоренция

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари