IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Страната е построена с кръвта на роби“: Яйца полетяха към крал Чарлз

10 ноември 2022 16 30

Протести срещу новия монарх на Великобритания

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Все още не е встъпил официално в длъжността си на крал, но Чарлз вече трябва да се справя с протестите и недоволството на част от народа.

73-годишният син на покойната кралица Елизабет II запази страхотно самообладание, когато няколко яйца полетяха към него, минавайки само на няколко сантиметра от лицето му. Ситуацията се случи в Йорк по време на обиколката на Чарлз и Камила и срещата им с насъбралите се фенове. Очевидно обаче не всеки беше радостен да види кралската двойка, съдейки по яйцата.

Протестиращ, който е крещял: „Тази страна е построена с кръвта на роби“, е задържан от полицията заради опита за нападение. Във видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как крал Чарлз разговаря с фенове, когато към него започват да летят няколко яйца, които не успяват да го уцелят. Все пак те привличат вниманието на краля, който поглежда към тях за кратко, след което продължава с разговора си.

Камила Паркър-Боулс също беше на мястото, като се споменава, че към нея също са били хвърлени яйца. Опитът за атака обаче и тук е бил неуспешен. След като излизат сухи от ситуацията, кралят и кралицата на Великобритания продължиха с разходката си, здрависвайки се с феновете и спирайки за кратък диалог.

Личната охрана на краля веднага реагира на атаката, оформяйки щит зад него по време на остатъка от обиколката. Феновете пък решиха да покажат, че протестиращият няма място сред тях, крещейки: „Господ да пази краля“ и „три пъти ура“. Група полицейски служители, както се вижда по-късно, арестуват мъж, първоначално внимателно наблюдаван от кралската охрана.

„Около пет яйца бяха хвърлени. Камила малко се стресна, но полицията реагира бързо. Срамота е, че развалиха толкова хубав момент“, каза свидетел пред BBC.

Чарлз и

Снимка: БГНЕС

Крал Чарлз и кралица Камила бяха в Йорк за двудневна визита в графството в северна Англия. В сряда те откриха статуя на кралица Елизабет II, намираща се на предната фасада на катедралата в Йорк. Това е първата статуя, която беше инсталирана след смъртта на историческия монарх през септември.

„Със съпругата ми сме дълбоко трогнати от поканата да открием статуята на моята обичана майка. Когато тази статуя беше планирана за първи път преди пет години, по време на управление с безпрецедентна продължителност и постижения, тя беше замислена като почит към платинения юбилей на покойната кралица“, каза Чарлз. Допълни, че сега статуята ще служи като символ на живота и изключителната служба и преданост на Елизабет.

„Покойната кралица винаги е била бдителна за благополучието на своя народ. Сега нейният образ ще бди над това, което ще стане площад „Кралица Елизабет“ и ще бъде постоянен пример за дълг и грижа към другите“, каза още кралят.

Кралят е артист: Показват картини на крал Чарлз III на изложба

Без особена изненада – Чарлз III по-близък с Уилям, отколкото с Хари

Коронацията на Чарлз съвпадна с рождения ден на Арчи

Чарлз и Камила се срещнаха и с Джейсън – момченце, което има проблеми със зрението. Двамата го хванаха за ръка и преминаха с него през тълпата. „Джейсън каза, че се чувствал спокоен, щастлив и развълнуван, че държи ръцете им“, написаха от официалния профил на Йорк в социалните мрежи.

Кралят и кралицата носеха брошките с червен мак върху палтата си. Всеки ноември символът се използва като почит към загиналите военни във всички войни, които Великобритания някога е водила. Използва се от 1921 година и се свързва с поемата „В полетата на Фландрия“ за Първата световна война.

Във Великобритания брошките се продават от кралския британски легион, за да се подпомогне събирането на средства за ветерани. Денят на възпоменанието се чества всяка година на 11 ноември.

Още новини за кралското семейство, звезди и лайфстайл можете да намерите в Instagram профила на Tialoto и на страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари