IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още повече Оскари през 2026 – Академията добави нова категория

13 февруари 2024 14 40

Последният път, в който този ход бе предприет, бе през 2001 година

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Нова категория бе добавена в надпреварата за награди „Оскар“. 

Преди няколко дни от борда на Академията за филмово изкуство и наука разкриха, че „Постижения в кастинга“ ще бъде добавена като състезателна категория през 2026 година, когато ще се проведе 98-ата церемония по награждаване

Последният път, когато бе добавена нова категория, бе през 2001 година. Тогава се създаде „Най-добър анимационен филм“, като „Шрек“ грабна първата награда. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Variety (@variety)

„Кастинг директорите играят огромна роля в създаването на един филм, и с еволюирането на Академията, сме горди да добавим към дисциплините точно тази категория, за да отдадем почит на тези важни хора“, казаха изпълнителният директор Бил Крамър и президента Джанет Йанг в официално изявление. Те поздравиха членовете на клона на кастинг директорите за този вълнуващ момент и за тяхната ангажираност и усърдие по време на целия процес. 

Правилата за гласуване в новата категория и избираемостта на претенденти ще бъдат очертани през април 2025 година. Според прессъобщение, клонът на кастинг директорите на Академията е създаден през юли 2013 година и включва близо 160 членове. 

Управителите на клона Ричард Хикс, Ким Тейлър-Коулман и Дебра Зейн казаха в изявление: „От името на всички членове бихме искали да благодарим на Борда на управителите, Комитета по наградите и ръководството на Академията за тяхната подкрепа. Тази награда е заслужено признание за изключителните таланти на нашите кастинг директори и свидетелство за всеотдайните усилия на нашия клон“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Други награди, като БАФТА и „Еми“, вече имат категория за кастинг. През 2018 година Оскарите въведоха категория за най-добър популярен филм, но Академията бързо я върна и отмени инициативата. През 2022 година имаше две категории, гласувани от феновете – „Любимец на феновете“ и „Любим момент от Оскарите“. 

Междувременно бе споделена официалната снимка на тазгодишните претенденти за „Оскар“. 

Академията за филмово изкуство и наука беше домакин на ежегодния си обяд на номинираните в понеделник в хотел Бевърли Хилтън в Бевърли Хилс, Калифорния, на който се почитат групата от актьори, режисьори и артисти, признати за работата си по номинираните филми тази година. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Sohn (@petesohn18)

Тазгодишните номинирани за най-добър актьор са Брадли Купър („Маестро“), Колман Доминго (Rustin), Пол Джамати (The Holdovers), Килиън Мърфи („Опенхаймер“) и Джефри Райт („Американска фантастика“). 

Категорията за най-добра актриса включва Анет Бенинг (Nyad), Лили Гладстоун („Убийците на цветната луна“), Сандра Хюлер („Анатомия на едно падане“), Кери Мълиган („Маестро“) и Ема Стоун („Клети създания“)

След номинацията за „Оскар“, Брадли Купър заведе Джиджи Хадид на почивка

Ева Мендес защити Райън Гослинг след номинацията му за „Оскар“

Оскари 2024 – „Опенхаймер“ с най-много номинации, крах за „Барби“

За най-добра поддържаща мъжка роля ще се борят Стърлинг К. Браун („Американска фантастика“), Робърт де Ниро („Убийците на цветната луна“), Робърт Дауни-младши („Опенхаймер“), Райън Гослинг („Барби“) и Марк Ръфало („Клети създания“). Междувременно в женския аналог ще се борят Емили Блънт („Опенхаймер“), Даниел Брукс („Лилавия цвят“), Америка Ферера („Барби“), Джоди Фостър (Nyad) и Да'Вайн Джой Рандолф (The Holdovers). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jimmy Kimmel (@jimmykimmel)

Тазгодишните списъци с номинирани за „Оскар“ включват 10 дебютанти, сред които са Емили Блънт, Даниел Брукс, Стърлинг К. Браун, Колман Доминго, Америка Ферера, Лили Гладстоун, Килиън Мърфи, Да'Вайн Джой Рандолф и Джефри Райт. 

„Опенхаймер“ на Кристофър Нолан води надпреварата с 13 номинации, следван от „Клети създания“ с 11. „Убийците на цветната луна“ получи 10, докато „Барби“ може да се похвали само с осем

Претендентите за най-добър филм тази година са „Американска фантастика“, „Анатомия на едно падане“, „Барби“, The Holdovers, „Убийците на цветната луна“, „Маестро“, „Опенхаймер“, „Минали животи“, „Клети създания“ и „Зона на интерес“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

За най-добър режисьор ще се борят Жюстин Трие („Анатомия на едно падане“), Мартин Скорсезе („Убийците на цветната луна“), Кристофър Нолан („Опенхаймер“), Йоргос Лантимос („Клети създания“) и Джонатан Глейзър („Зона на интерес“). 

Тазгодишните награди „Оскар“ са под номер 96 и ще бъдат водени за четвърти път от Джими Кимъл. Церемонията ще се проведе на 10 март в Долби Тиатър в Лос Анджелис. 

За още новини от света на киното последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари