IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шон Бейкър взе „Златна палма“ в Кан

27 май 2024 09 00

На кого посвети наградата?

Снимка: БГНЕС

Обявиха победителите на 77-ия филмов фестивал в Кан. Филмът „Анора“ на Шон Бейкър  получи „Златна палма“.

Сюжетът на филма разказва за проститутка, която влиза в любовна връзка със сина на руски олигарх. Режисьорът получи „Златна палма“ и посвети победата... на сексуалните работници. Приемайки днес „Златната палма“ за последния си филм „Анора“, Шон Бейкър изказва благодарност за оцеляването на киното.

На пресконференцията за наградите на филмовия фестивал в Кан той заяви, че се надява филмът му да е „със сигурност една стъпка към подпомагане“ на кината.

„За съжаление, всеки ден виждате как се закриват кина. Следя един канал в Twitter за затварящи се кина“, разсъждава Бейкър за тежкото положение на кината. „Израснал съм на кино. Това е мястото, където искам да показвам филмите си като режисьор.“ По думите му, настоящето, в което се намира индустрията е обезкуражаващо, състоянието на киното „много страшно“.

Грета Гъруиг, която оглави тазгодишното  жури в Кан, присъди „Златна палма“ на „Анора“ в годината, в която имаше „срамно богатство“. Въпреки това има известна надежда, казва Бейкър: „Виждам, че филмовата култура в Ню Йорк, Лос Анджелис, Остин и Сан Франциско се издига. Виждам млади хора, които искат да гледат филми в киносалон“.

„Това не е точно мейнстрийм филм“, казва Бейкър за последния си филм, който проследява стриптийзьорка, изиграна от Майки Мадисън от „По-добри неща“, която се омъжва за сина на руски олигарх. „Надявам се, че той ще напомни на масовата публика, че тези филми все още съществуват.“

Като се има предвид тежкият руски актьорски състав, Бейкър беше попитан дали „Анора“ ще бъде пуснат в Русия. Той отговори: „Трудно ми е да отговоря на въпроса за ембаргото; не знаем. Нека да видим какво ще донесе бъдещето“.

„Анора“ е петият пореден носител на „Златна палма“ на местния разпространител NEON. Филмът има 96% свежа оценка от критиката в Rotten Tomatoes.

Освен филмът на Бейкър, почетната „Златна палма“ бе присъдена на Джордж Лукас за цялостния му принос към киноизкуството.

„Всичко, което си представяме като светлина“ (All we imagine as light) на индийката Паял Кападия получи Grand Prix. Призът на журито бе отреден за музикалния “Емилия Перес“ на Жак Одиар. За продукцията отиде и наградата за женска роля за цялостния екип със Селена Гомес, Зоуи Салдана, Адриана Пас и транссексуалната Карла София Гаскон.

Мигел Гомеш взе отличието за режисура с филма „Голямата обиколка“. Приза за мъжка роля  отиде при Джеси Племънс за ролята му във филма „Видове доброта“ на Йоргос Лантимос.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари