IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Маринов: Исках да покажа малката голяма България на сцената

11 март 2019 13 00

Актьорът издаде някои от тайните на „Зелената книга“

Източник: Bulgaria ON AIR

Източник: Bulgaria ON AIR

„Аз не съм вял байряка. Аз си го сложих в джобчето, за да покажа, че малката голяма България е на сцената“. Това разказа актьорът Димитър Маринов по повод излизането му на сцената на Оскарите. Българинът пристигна у нас, за да представи официално филма „Зелената книга“ на София филм фест.

Сдобил се с българското знаме в последния момент, той доста се чудел дали да го вземе с него при награждаването. „Не искам да парадирам... Искам да се гордея, че съм българин, обаче като съм на тази сцена, искам да го покажа...“, разказа той пред камерата на Bulgaria ON AIR. След като видял, че в публиката има четири мексикански байряка, събрал смелост и под виковете „Viva America“ си сложил трибагреника в джоба на сакото.

Маринов изтъкна, че въпреки постиженията си, той не се блазни от блясъка на Холивуд и води нормален начин на живот.

„Аз карам „Honda“ от 2006 г., която струва 1 600 долара. И вратите са ми изпочупени, защото деца от квартала искат да се научат да карат и аз им давам“, каза още той и призна, че живее в обикновена къща тип дуплекс, защото така му харесва.

Актьорът сподели с българската публика, че от 9 март ще бъде главен преподавател в „Actor’s Studio“ в Лос Анджелис. По думите му, младите таланти, които ще се явят, ще имат в изпита и 12 реплики на български език. Който не ги научи, няма да може да премине изпита, категоричен е той.

Маринов разказа пикантни подробности „от кухнята“ на „Зелената книга“. Филмът е по действителен случай. В него се разказва за Дон Шърли, който е ямайско-американски класически и джаз пианист и композитор. Той е бил и талантлив художник. През 1962 г. Шърли изнася множество концерти в южните щати, като има личен шофьор – Тони Лип. Двамата преживяват какво ли не заради отношението към Дон, който е чернокож.

„Зелената книга“ получи „Оскар“ за най-добър филм. След бляскавата церемония Димитър Маринов остана в историята като единствения българин, който в едната ръка държи най-високото отличие на американската киноакадемия, а в другата – българското знаме.

Четете още:

„Зелената книга“ с българина Димитър Маринов – с три Оскара

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари