Не са много милиардерите, идващи от шоубизнеса. Затова пък Джей Зи успя да навлезе в това пространство като се превърна и в първия милиардер, който идва от рап средите, пише списание „Forbes“.

Неговата кариера стартира през 1996 г. и оттогава той е натрупал състояние, възлизащо на 1 милиард долара. Поради тази причина изданието посвещава статия на Джей-Зи, припомняйки, че той е съпруг на певицата Бионсе. В момента американецът е на 49 години. Истинското му име е Шон Картър. Той има 14 албума и 22 награди Грами.

Животът му наистина се преобръща – от детството в Бруклин и тийнейджърство като продавач на дрога, днес Джей Зи е сред най-уважаваните хора в бизнес средите на Ню Йорк. Сред приятелския му кръг от хора са и много политици, като сред първите е Барак Обама. Участва и в политическата кампания на Хилари Клинтън.

Снимка: Reuters

Джей-Зи има дялове в марката шампанско Арман дьо Бриняк и коняка Д'Юсе, които са му донесли респективно 220 милиона и 100 милиона долара. Стрийминг каналът Тайдъл, собственост на рапъра, пък струва 100 милиона долара.

Музикалният каталог на рапъра се оценява на 75 милиона долара, предаде Франс прес. А за 10 години Джей-Зи е спечелил от доходи от музиката 500 милиона долара, допълва ТАСС

Заедно с Бионсе Джей-Зи притежава мезонет в Трайбека в Манхатън. Двамата имат имоти и в предградието на Ню Йорк и в квартала Бел Еър в Лос Анджелис, като недвижимото имущество се оценява на 50 милиона долара, припомня Франс прес.

Двамата отглеждат заедно трите си деца – Блу Айви и близнаците Руми и Сър Картър.

Снимка: Reuters

Според „Forbes“ на второ място след най-богатите рапъри е продуцентът Диди, който в миналото се казваше Пъф Деди. Той има 825 милиона долара.

На трето място е продуцентът Доктор Дре със 770 милиона долара. Джей-Зи, Диди и Доктор Дре са не само най-богатите рапъри, но и най-богатите американски музиканти.