IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коачела и Гластънбъри: Битката между двата най-големи фестивала в света

9 юли 2019 11 50

По какво се различават двете събития

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Веднага щом времето започне да се затопля, музикалните фестивали се появяват на сцената на събитията. Американците си имат Коачела, а великобританците – Гластънбъри. Тези двата са най-големите и най-посещаваните музикални концерти в света. На тях, феновете имат възможност да видят своите идоли и да се насладят на невероятно шоу под звездите.

Коачела се провежда в началото на април в Калифорния. Събитието включва изпълнения от много музикални жанрове, включително рок, поп, хип-хоп и електронна музика. Историята му датира още от 1993 г., когато рок групата Pearl Jam решава да направи концерт на открито, за да бойкотират местата, които са контролирани от известна компания за разпространение на билети.

Така се ражда и идеята за фестивал на открито, където да се събират известни музикални звезди. През април 2001-а Коачела се провежда само в един ден, но на следващата година, поради огромния интерес, шоуто е удължено с още ден. В момента, известността му толкова се е разраснала, че той започва да се провежда в три последователни уикенда, а стойността на билетите е около 429 долара.

 

 

Фестивалът в Гластънбъри, от своя страна, се смята за най-големият музикален фестивал в света. Състои се от 26-и до 30-и юни. Провежда се за първи път през 1970-а, когато се събират 1500 хипита в млечна ферма. Тогава цената на билета е един британски паунд, а посетителите получават безплатно мляко.

На следващата година на сцената се появяват Дейвид Боуи и Джоун Байез, а публиката вече е 12 000 души. Входът е безплатен. През 1979 г. Гластънбъри става тридневен, а билетите струват 5 лири. В момента пропускът ви за всички дни на фестивала ще струва около 312 долара.

Снимка: Reuters

Времето на Коачела е доста по-благоприятно за неговите посетители. По време на фестивала, в Америка температурите достигат до 30 градуса, а дъждът е рядко явление. Гластънбъри обаче е друга история.

Ако се случи така, че да завали, най-вероятно е феновете да се окажат в една кална пустош. През 2005-а по време на фестивала дъждът, който се изля само за ден се равняваше на количеството, което по принцип вали за цял месец. Температурите също са малко сурови за този период от годината – като средната е едва 15 градуса.

 

 

Коачела 2018-а. Снимка: Reuters

И двата фестивала представят на своите посетители невероятни изпълнения от най-известните личности в музиката. Тази година в Калифорния пя Ариана Гранде, а миналата година невероятно шоу направи и Бионсе. От своя страна, във Великобритания бяха Майли Сайръс, Джанет Джаксън, а през 2008-а Джей Зи. 

 

 

Отношението към околната среда също е от огромно значение за двете събития. Тази година по време на фестивала Гластънбъри не се продаваха пластмасови бутилки. Коачела пък обяви кампания, в която на финала на събитието всички неизползвани предмети ще бъдат дарени. 

Майли Сайръс на фестивала Гластънбъри. Снимка: Reuters

Макар различията помежду си, и Коачела, и Гластънбъри са фестивали от световна величина. И двата ще продължат да се радват на хиляди фенове всяка година, а битката между тях ще продължава. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари