IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха книгите за Хари Потър заради заклинанията

5 септември 2019 12 40

Католическото училище в Нашвил вече не съдържа романие на Дж.К.Роулинг

Снимка: Reuters

Битката на Хари Потър срещу Волдеморт може и да завърши с щастлив край, но момчето загуби войната с администрацията на католическо училище в Нашвил. Там романите за "момчето, което оживя" вече не могат да бъдат намерени, след като преподобният Дан Рехи обявил, че магиите и заклинанията в тях привличат злото.

"Проклятията и заклинанията, използвани в книгите, са истински. Ако бъдат прочетени от човек, има риск това да привлече зли духове към този, които чете текста", заява Рехи пред вестника Nashville Tennessean. Католическото училище "The Roman Catholic" обучава ученици от предучилищна до осми клас.

Harry

Снимка: Reuters

Преподобният добавя, че е говорил с няколко специалисти по ексзорсизъм в Америка и Рим преди да вземе решение за забрана на книгите. "Тези романи съдържат магии, които се представят за добри и лоши, но всъщност не е така", продължва той и добавя, че прочитането на редове от книгите крият истински опасности за хората. 

Ребека Хамел, която е част от католическата епархия в Нашвил, твърди пред вестника, че преподобният Рехи има правото да каже последната дума за това дали книгите трябва да се предлагат, или не. Все пак тя добавя, че останалите училища, които се намират под шапката на католическата епархия, все още предлагат книгите на своите ученици.

Harry

Снимка: Reuters

Хамел твърди, че родителите са тези, които трябва да покажат на децата си кое е правилно и кое - не. "Решението за това какво да позволят на децата си, е изцяло на родителите. Ние само се надяваме те да напътстват синовете и дъщерите си да разберат съдържанието на книгите през призмата на вярата".

Тя допълва, че епархията не налага цензура върху такъв тип романи, но се грижат децата да получават подходящи книги за тяхната възраст и такива, които ще им са от полза в класните стаи.

Harry

Снимка: Reuters

Това не е първият път, в който книгите за Дж.К.Роулинг са били забранявани. Във времето родители и редица организации са обвинявали романите, че съдържат теми, свързани с дявола и не зачекват връзките със семейството. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари