IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фенове и критици към наградите БАФТА: Номинирате само бели актьори

8 януари 2020 17 40

Марго Роби – номинирана два пъти в една категория

Снимка: Getty

Веднага щом бяха обявени претендентите за наградите БАФТА, критиците и феновете забелязаха едно нещо: Всички номинирани са представители на бялата раса. Дженифър Лопес беше номинирана за „Златен глобус“, а актрисата Акуафина сътвори история със своята победа, печелейки статуетката за най-добра актриса за филма „Сбогуването“. Тя се превърна в първата азиатка, която получава подобно отличие.

Двете обаче не попаднаха в класацията за БАФТА. И те не са единствените актьори, които бяха пренебрегнати от наградите. Синтия Ериво, Лупита Нионго, Антонио Бандерас, Еди Мърфи и Джейми Фокс също не бяха сред номинираните. Това накара много от феновете и критиците да нападнат Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. Оттам веднага отговориха на критиките и заявиха, че липсата на разнообразие в номинациите продължава да е проблем за цялата киноиндустрия.

Акуафина -

Акуафина. Снимка: БГНЕС

„Мисля, че трябва да бъдат направени повече филми, които да бъдат достъпни до всички зрители. Със сигурност искаме да видим разнообразие, но също така не трябва да отнемаме радостта на тези, които попаднаха в категориите“, казва Ема Баер пред The Hollywood Reporter.

Един от най-големите абсурди е, че Марго Роби е номинирана два пъти в една и съща категория. Тя ще се бори срещу себе си, Лора Дърн, Флоренс Пу и Скарлет Йохансон за най-добра поддържаща актриса. Тук феновете очакваха да видят и името на Дженифър Лопес за филма ѝ „Да свалиш Уолстрийт“, но явно от Британската академия са решили, че Роби се представя блестящо и в „Имало едно време в Холивуд“, и в „Бомба със закъснител“.

Много от зрителите и критиците напомниха, че досега за награда БАФТА са номинирани само представители на бялата раса. „БАФТА никога не е номинирала Дензъл Уошингтън. За нищо! Никога! Това трябва да ви показва накъде върви това шоу“, пише журналистът от New York Times Кайл Бюканън.

БГНЕС

Марго Роби. Снимка: БГНЕС

„БАФТА, това не е добро решение“, добавя критикът Гай Лодж.

Все пак част от феновете са доволни, тъй като „Жокера“ на Тод Филипс събра 11 номинации, следван от „Имало едно време в Холивуд“ и „Ирландецът“ с 10. Лентата „1917“ на Сам Мендес, който спечели „Златен глобус“ за най-добър филм и най-добър режисьор, е отличен в 9 категории.

Тазгодишните награди БАФТА ще бъдат връчени на 2 февруари в Роял Албърт Хол в Лондон.

Еди Редмейн предпочете Хокинг пред БАФТА

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари