IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да създадем приятели в офиса

23 април 2012 12 20

Положителната работна среда удължава живота и подобрява здравето ви

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според едно изследване направено на скоро на 820 служители - повечето женени с деца, става ясно, че вероятността да умрат в близките 20 години от инфаркт или някаква друга болест е 2,4 пъти по-голяма при тези, които не са близки с колегите си.

Враждебната или алиенирана работна среда дава веднага отражение на живота на всеки човек. Служителите, които странят от колегите си и са в „хладни"и твърдо професионални отношения с тях,по-често страдат от висок стрес, който веднага повишава холестерола им и води до редица сърдечни болести и дори инфаркт. Ето защо е хубаво да не се чувствате като „вълк единак" в офиса, а по-скоро като част от нещо приятно и сплотено, от едно „второ семейство".

Ето и няколко прости правила, които трябва да имате предвид, за да се чувствате комфортно на работното си място и да има мир и хармония между вас и колегите:

1. Не се възползвайте от колегите си и не им позволявайте да се възползват от вас

Не прекалявайте с добрината на колегите си и не свиквайте с това, да получавате винаги информацията, от която се нуждаете наготово. Винаги благодарете и не я приемайте за даденост.

Когато ваш колега има проблем и е стресиран, не е достатъчно само да го изслушате. Предложете му помощта и подкрепата си, казва Бев Смолууд – автор на книгата „Това не трябваше да ми се случва". Според последни изследвания случайните жестове и мили действия не само повдигат настроението на другите, но и вашето.

Освен да давате, трябва и да получавате! Следете дали колегите, към които проявявате по-топли и приятелски чувства, ви отвръщат със същото и са готови да ви подкрепят при нужда.

2. Споделяйте с повишено внимание

Как бихте се почувствали, ако целият офис разбере, че сте претупали онзи документ и затова се  издънили екипа ви на работната среща? Определено не добре. Внимавайте на кого какво споделяте.

Да, в офиса може да им приятелства, но работата си е работа. Особено, когато сте екип и той се проваля заради вас. Винаги имайте едно наум, че макар да сте приятели с колегите, някой може да ви изклюкари, за да си гарантира повишение, похвала или просто да ви елиминира от пътя си, както ви се усмихва и си пиете кафето всяка сутрин.

3. Не коментирайте с колегите Големия Бос

Едва ли има служители, които да не хулят шефа си. Това е едно от любимите неща на служителите, които се събират на обяд, вечеря или излизат извън офиса заедно. Неминуемо се стига до момента, в който някой пуска на воля насъбраните негативни емоции и очаква другите да кимат като по команда с него.

Рано или късно идва момент, в който някой от колегите ви, ще се опълчи срещу вас и ще използва миговетр на вашата слабост и откровение, за да ви очерни пред шефа ви. Разбира се, може да се застраховате, като сте предоставили „мегдан" и на другите от офиса да поплюят по шефа. Така поне ще има и вие какво да кажете, ако ви захапят.

4. Не плюйте пред колегите друг колега

Всички мразят шефа и докато е почти невъзможно да си спестите подигравките по негов адрес с останалите хора от офиса, то дръжте устата си затворена за коментари към колегите. Без значение дали някой си го заслужава или не, ако говорите зад гърба на някого, това автоматично ви превръща в човек, на когото не може да се вярва и в един „интригант", дори да не сте такъв.

Бъдете реалисти, щом споделяте и някои се съгласяват с вас, вероятно правят същото и зад вашия гръб, така че старайте не правите публични оценки на колегите си пред останалите от офиса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Leila ( преди 11 години )
Не създавам приятелства в офиса, а само добри отношения. Добрите приятелства пречат на работата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар